Romà Bonet i Sintes (Barcelona, 1886-1967), conegut amb el pseudònim de Bon, va ser un dibuixant de projecció internacional amb idees transgressores per a l’època en què va viure. Aquest 2017 fa 50 anys que va morir i, per recordar-ne la figura, la galeria Sicoris li dedica una exposició fins a finals del mes de gener. La mostra fa un repàs de l’obra de l’artista i n’exposa els dibuixos, làmines i caricatures.

L’obra de Bonet va molt més enllà del dibuix ─també se’l coneix com a escultor, il·lustrador i pintor─, però la faceta de caricaturista li va proporcionar fama i prestigi. L’exposició ressalta, precisament, caricatures destacades com la del president Macià o Francesc Cambó. Per als experts, però, la millor creació de l’artista va ser el seu propi personatge: l’irrepetible Bon. Signava amb aquest pseudònim i es va convertir en una autèntica icona.

Va col·laborar en diverses revistes catalanes però també va estendre la seva activitat a la resta de la península Ibèrica, fins i tot a altres indrets d’Europa i els Estats Units (EUA). De fet, durant anys va viatjar en una rulot presidida per un cavall de fusta on feia les caricatures, un cavall que la galeria Sicoris ha recuperat per a l’ocasió. A principis del segle XX, va instal·lar-se a Nova York, on va exposar les seves obres amb èxit i va publicar a les portades de la premsa estatunidenca.

Després d’una època establert als EUA, va retornar a Barcelona per l’Exposició Internacional del 1929 i va treballar per al comitè de propaganda de la Generalitat durant la Guerra Civil. Un cop el general Franco va assentar-se al poder, Bonet va sobreviure com va poder en un estudi de l’avinguda de la Llum. Tot i que eren temps difícils per a l’art, la vida que feia al carrer el va convertir en una figura coneguda.