L’artista i investigadora del transvestisme Rubén Antón tracta diversos moments de la història queer a la seva secció del betevé directe cada 15 dies. En aquest cas, Rubén ens destaca com al llarg de la història les dones han portat pantalons no només com a símbol reivindicatiu, sinó també per millorar el seu dia a dia.

La investigadora ha començat citant un versicle de la Bíblia on es fa referència al fet que ni homes ni dones poden portar roba que aleshores estava assignada a l’altre gènere. Més tard, ha repassat diversos exemples com el primer poble d’Espanya que va permetre que les dones treballadores portessin pantalons, l’origen del pantaló faldilla o el permís de transvestisme del París del segle XIX.

Pantalons per cavar bodegues

El poble de Tomelloso, a Ciudad Real, va ser el primer en permetre que les dones poguessin portar pantalons durant les jornades de treball a finals del segle XIX. Tal com recullen revistes de l’època, aquesta anomalia es va produir perquè se les necessitava per cavar les mines de les bodegues de vi del poble i els pantalons les protegien de possibles accidents. A més, també evitaven que els homes que treballaven amb elles a altres galeries els poguessin evitar veure la roba interior.

Avui en dia, es recorda aquest col·lectiu de dones com Les Terreras i l’Ajuntament de Tomelloso els ha rendit homenatge amb una escultura a la plaça major. També han inspirat el nom del nou col·lectiu LGTBIQ+ del poble.

Els pantalons a l’alta moda

Durant el segle XIX, a París, les dones podien demanar el permís oficial de transvestisme per poder portar pantalons a la via pública sense ser detingudes. Entre elles, una de les figures més visibles que ho van fer va ser la pintora Rosa Bonheur.

Cap a principis del segle XX, el dissenyador parisenc Paul Poiret va dissenyar els primers pantalons bombatxos, amb un efecte vaporós i camals que s’ajustaven als turmells. Més tard, s’hi van sumar Elisa Schiaparelli dissenyant la primera faldilla pantaló per a la tenista Lilí Álvarez i Cocó Chanel amb els seus “pantalons femenins”.