Aquest curs escolar ha estat pioner perquè per primer cop s’han marcat regles del joc en l’ús dels mòbils als centres educatius. El Col·legi de Metges de Barcelona celebra el canvi, però encara vol anar més enllà. És per això que ha aplegat un grup d’experts per elaborar un document de recomanacions concretes dirigides a l’administració, als operadors, als desenvolupadors i les famílies.

Dos dels experts que han redactat el document han passat pel betevé directe per explicar-lo. Es tracta de Jordi Camós, expert en tendències, eines i models de negoci digital i de Rosa Calvo, vocal de la Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona.

Les xarxes socials en el punt de mira

Per als joves, sobretot els que es troben en edat de creixement, l’ús de les xarxes pot ser especialment nociu i perillós pel seu desenvolupament. Rosa Calvo explica que l’ús abusiu d’aquests espais pot generar en els infants “baixa autoestima, depressió, conductes d’addicció… conductes de risc en general”.

L’addicció que genera aquest consum excessiu de les xarxes amplifica els perills esmentats. L’expert en models de negoci digital, Jordi Camós, explica que “cada empresa propietària d’una xarxa social crea aquesta espai com un producte de consum”. Afegeix que “s’utilitzen estudis de psicologia i biologia” per conèixer fins al més mínim detall als usuaris i poder incitar al consum del seu producte.

Crear un perfil de risc per ajudar a la detecció

Un dels elements clau per col·laborar a un ús responsable de la tecnologia per part dels menors és el paper dels metges. Sobretot, a l’hora de detectar els mals hàbits i els efectes nocius que reben els joves usuaris. Calvo proposa que “dins de les revisions obligatòries dels menors es facin preguntes de control per regular el consum de pantalles”. “D’aquesta manera es podrien crear perfils de risc i protocols sanitaris que permetessin actuar correctament”, afegeix.

Targetes SIM i wifi per a nens

La tecnologia és present a les nostres vides inevitablement i en gran mesura. Limitar, doncs, el consum que en fa la infància des que són ben menuts és complicat, però el que sí que és necessari, com conclou Jordi Camós, és “controlar el contingut que poden rebre”.

És per això que proposa dues eines tecnològiques per fer-ho. Les targetes SIM per a mòbils i la xarxa wifi per a nens. El funcionament és ben simple. Les dues opcions oculten i no permeten l’accés a continguts que poden ser nocius per a nens en edat de creixement. D’aquesta manera, utilitzant aquestes opcions de connexió es facilitaria l’ús responsable de les pantalles per part dels infants. Camós assegura que les operadores cada cop “estan més per la labor” i no veu gaire llunyana la incorporació d’aquestes eines.