Després de quedar-se sense l’alcaldia pel gir de guió que va suposar el suport de Barcelona en Comú i el PP a la candidatura de Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias lamenta “les formes” amb què van procedir el PP i el PSC. “Havia quedat amb Collboni i Sirera que si canviaven la seva posició em trucarien”. Dels comuns diu que “sempre hem tingut una relació distant. Sabia que farien l’impossible per impedir que fos alcalde”.

Per tot plegat, després del ple d’investidura, ha assegurat que ell i els seus faran “una oposició dura, molt més dura que la que ha fet Esquerra”, que també es va quedar sense l’alcaldia fa quatre anys. Segons Trias, “que el senyor Collboni acabi amb els comuns és una enredada tan gran que ho hem de fer evident”. Això sí, Trias ha volgut deixar clar que “no farem coses que perjudiquin Barcelona”.

Trias ha assegurat que està trist: “Per mi, per la meva gent, per qui em va votar i pels qui volien un canvi per a Barcelona”. En una entrevista al ‘bàsics’ ha admès que dissabte, 17 de juny, es va llevar “convençut que seria alcalde”, però que quan faltava una hora per al plenari “vaig trucar a la família i els vaig dir que si no podien no calia que vinguessin perquè no seria alcalde”.

“No em menjaré els torrons a l’Ajuntament”

Trias ha confirmat que no es quedarà a l’oposició tot el mandat: “Dependrà de mi decidir quan ho faig però és lògic que al setembre o octubre marxi. El que és segur és que no prendré els torrons a l’Ajuntament de Barcelona”. Un cop marxi també diu que caldrà canviar el nom a la formació: “Ho decidirem entre tots. No es dirà Junts perquè buscarem un nom que respecti totes les sensibilitats i mirant cap al futur”.

El líder de Trias per Barcelona ha assegurat que la resta de membres del grup municipal no li han expressat cap voluntat de marxar, “però entendria que vulguin marxar. Era una candidatura per governar, no per estar a l’oposició”. Trias també ha deixat per a més endavant la decisió de qui el substituirà.

“D’irrecuperable no hi ha res, però queden les coses difícils”

El líder de Trias per Barcelona ha descartat per complet que pugui haver-hi una sociovergència en aquest mandat: “Nosaltres som bona gent però encara no hem entrat en la fase de ximples. Que assumeixin el que han decidit”. En diversos moments ha lamentat “que el PSC ha perdut una ocasió molt bona d’aconseguir una entesa a tres amb ERC”.

Sobre les negociacions amb el PSC ha dit que “d’irrecuperable no hi ha res. Les coses queden difícils però tot i que hi ha gent amb qui no es pot negociar, amb Collboni sí”. Menys conciliador ha estat a l’hora de dir que “Collboni és més de dretes que jo i més autoritari. Jo em defineixo com a socialdemòcrata i més dialogant que ell”.

Pel que fa al pacte entre Junts i el PSC per governar a la Diputació, Trias no creu que el que ha passat a l’Ajuntament hagi de fer decantar la balança en cap sentit: “Hem de decidir amb interès del país i del partit”. De fet ha volgut deixar clar que tant Núria Marín com Antoni Balmón “són persones serioses que mai m’han faltat a la paraula. Ara bé, això no vol dir que se’ls hagi de votar”.

Per a Ernest Maragall només ha tingut paraules d’elogi: “Ha estat una relació més que correcta, de bona entesa. Tenim programes diferents però ens vam posar d’acord. Teníem un acord molt bo i molt maco”.

“A casa meva es queden descansats. Fer d’alcalde exigeix una dedicació molt especial”

El líder de Junts assegura que marxarà “amb molt mal gust de boca” però que no li fa res “tornar a la vida de jubilat. Em diverteixo, faig moltes coses. Soc molt estimat per molta gent. Tornaré a aquesta fase i a casa meva es queden més descansats perquè fer d’alcalde exigeix molta dedicació”.