Als barcelonins els agrada estar en forma: gairebé set de cada 10 adults diuen que practiquen esport de forma habitual, segons l’Enquesta d’hàbits esportius. La ciutat supera la mitjana europea, i caminar, córrer, la natació, les peses i el ioga són els esports més practicats. Alhora, a la llista d’activitats físiques que es poden fer a Barcelona hi ha alternatives que, tot i minoritàries, cada cop sumen més adeptes. És el cas de l’escalada, la marxa nòrdica o el voleibol a la platja.

“Abans la gent es trobava per fer una cervesa, ara per fer esport”

La pandèmia, segons Rosangela Correia, entrenadora de voleibol, ha actuat de revulsiu: “Abans de la covid, la gent es reunia per prendre una cervesa. Ara molts primer es troben per fer esport, i després fan la cervesa“. “El motiu principal per començar a fer esport és la diversió, i després t’hi enganxes”, apunta Alejandro Marcet, entrenador personal.

Tots coincideixen a dir que l’esport s’està democratitzant, i cada cop hi entén menys d’edats: “Entreno gent dels 4 anys als 60 i escaig, és admirable“, assegura Lydia Forest, tècnica d’escalada. Com l’escalada, també la marxa nòrdica triomfa en els darrers anys perquè, segons Sergi Garcia, responsable de l’empresa de marxa nòrdica Bendhora, “la cultura de l’esport està arrelada”.

“Barcelona sembla Rio de Janeiro”

A les platges de Barcelona, costa trobar xarxes lliures per fer voleibol: “Barcelona sembla Rio de Janerio“, comenta l’entrenadora. Fins i tot quan hi ha tempesta, la policia ha de fer fora els jugadors que no volen aturar el partit tot i els llamps. Això sí, expressa que caldria més espais per practicar l’esport i més regulació perquè “és cert que a vegades es causen molèsties a la gent que va a la platja”.

Canviar el gimnàs pel rocòdrom

Com el voleibol, l’escalada també és un esport eminentment social, tot i que pot no semblar-ho des de fora: “N’hi ha molts que s’han desapuntat del gimnàs i ara escalen, perquè és més divertit i també té un component molt social. Volen provar coses noves i experimentar“. El boom en aquest esport l’ha marcat la inclusió als Jocs Olímpic de Tòquio d’aquesta disciplina, i la medalla d’or de l’espanyol Alberto Guinés.

“No només fem marxa nòrdica, sinó que practiquem el ‘nòrdic talking'”

Per aquest component social, l’expert en marxa nòrdica explica que caminant arreglen el món: “No només fem marxa nòrdica, sinó que practiquem el ‘nòrdic talking’“. Els qui s’apunten a aquesta disciplina ho fan per salut, i després descobreixen que és divertit. Això sí, l’entrenadora de voleibol adverteix que precisament els experts hi són “per fer millorar la tècnica, i sobretot per recordar que no s’ha de convertir en una obsessió“.