Conviure amb el soroll excessiu pot representar una problema greu de salut per a les persones que hi estan exposades de manera constant. Així ho diuen les dades de l’Agència de Salut de Barcelona que apunten que cada any moren de mitjana 130 persones per malalties cardiovasculars derivades de l’exposició continuada a nivells elevats de soroll i 60.000 barcelonins pateixen trastorns severs del son. Aquesta situació la coneix molt de prop l’Andrés Ibañez, veí del carrer dels Escudellers, a tocar de la plaça de George Orwell, una de les onze zones que l’Ajuntament ha declarat com a tensionades pel soroll. L’Andrés denuncia que els sorolls constants afecten greument la seva vida diària.

Soroll des de la tarda i fins el matí

Aquest veí del barri Gòtic ha viscut tota la vida al mateix pis i no en vol marxar tot i la situació que ha de suportar. Afirma que el problema del soroll ha existit des de fa dècades al carrer dels Escudellers i, de fet, els seus pares ja van haver de canviar de domicili a l’any 78 perquè no podien dormir. Més de quaranta anys després, assegura que el moment que viu ara és insuportable. Explica que “el soroll ja comença a les vuit o nou del vespre a la plaça on hi ha vuit o nou locals de restauració que sobredimensionen les taules i acumulen unes 250 persones que fan molt de xivarri”. A partir d’aquí s’hi afegeixen un seguit d’actuacions de músics a peu de carrer que pugen el volum ambiental fins que arriba l’hora de les discoteques. És llavors quan comencen les hores més crítiques per poder conciliar el son. Fins a primera hora del matí el carrer dels Escudellers bull de gent que hi transita en forma de riuades. L’ambient festiu, la gent que fa cues als locals d’oci nocturn i els grups de persones que beuen a la via pública formen una mena de caixa de ressonància que impedeix el descans dels veïns que hi viuen a pocs metres. Però aquí no acaba la nit de sorolls i fins ben entrat el matí hi ha joves que compren cerveses als llauners que hi ha al carrer i allarguen la festa.

Problemes de salut

Ibañez assegura que “inclús a casa no pots fer res, ni activitats senzilles com llegir, escoltar la ràdio o música” i tot plegat fa que l’exposició a tant de soroll li generi una sensació constant d’irascibilitat i malestar general: “Si no pots descansar, si no pots regular els teus horaris, això et dona problemes laborals, problemes mentals i de relació”. I denuncia que tot i que truca a la Guàrdia Urbana cada nit, les patrulles mai acudeixen per actuar al carrer.

Soroll constant a la plaça Reial

La Beth Galí fa 40 anys que viu a la plaça Reial i assegura que a partir del migdia els veïns pateixen un soroll constant que ve del carrer. Galí explica que “és molt empipador perquè fa que la vida a dins de casa es compliqui” i ho exemplifica el fet que en ocasions “no ens sentim ni a nosaltres mateixos o hem d’apagar la televisió o si fem música hem de deixar de fer música”. I apunta com un dels principals responsables tots els espectacles per a turistes que fan servir amplificadors amb música. Una situació que es podria complicar aviat durant les vacances i l’arribada de la calor: “a vegades són inaguantables les nits d’estiu que tens les portes obertes”. A banda de les dificultats per conciliar el són, Beth Galí afirma que aquesta remor de fons que senten tot el dia també distorsiona la vida dels veïns: “quan treballes necessites un cert confort. Si estàs tota l’estona amb un xivarri i un soroll de música i de crits t’altera el ritme diari.”

Marxen els veïns de plaça Reial pel soroll

Una de les conseqüències de l’excés de soroll és el degoteig de veïns que viuen a la plaça Reial i decideixen canviar de casa. Galí explica que “cada vegada som menys. La residència està quedant en segon terme i el tema d’oficines, hotels i hostals està agafant la davantera”.

Comparteix a: