Aquest dijous fa un mes de l’ofensiva de Rússia contra Ucraïna, marcada per la destrucció causada pels bombardejos, milions de refugiats, la pèrdua de centenars de vides civils i una forta condemna internacional. El 24 de febrer, al ‘bàsics’, vam convidar la periodista ucraïnesa Oleksandra Molotkova, que viu a Barcelona, per parlar de com veia la situació al seu país. Un mes després ha tornat, amb l’acceptació que el desconcert és encara evident. “Un mes després arriben refugiats d’Ucraïna amb el seu cotxe a la plaça de Catalunya, sobretot mares i nens. El Google Maps els duu directament a aquest punt i després no saben on anar, venen a cegues sense unes indicacions clares“, ha apuntat la periodista.
“La incertesa és el pitjor, no sé si veuré la meva família i amics vius”
La majoria de coneguts i persones amb qui ha treballat Molotkova com a voluntària veuen el pas per Barcelona com a temporal. Tota la gent que conec vol tornar a Ucraïna després de l’estiu, al setembre. Estan a Barcelona com a etapa temporal”.
En aquest sentit, la periodista ha apuntat que és molt difícil prendre decisions perquè la incertesa és total. “No ens podíem imaginar que hi hauria aquest conflicte ni sabem quant pot durar”. En el seu cas, ha explicat, els dubtes arriben fins al punt de no saber si podrà “tornar a veure la seva família i amics vius”.
Acostumar-se a viure amb la guerra
Molotkova té contacte diari amb la seva família, que viu a Kíiv i té clar que no vol marxar. Les notícies que li han arribat aquest dijous són de calma. “Precisament avui no s’han sentit tantes sirenes i els comerços han obert”, li ha explicat la seva mare. La seva professió, la de periodista, no la deixa desconnectar i li costa comprendre la situació de calma tensa que li arriba des d’allà. “Sembla que els meus familiars i amics han après a viure així, a conviure amb la guerra”, ha indicat. “La vida normal ja no existeix però han creat una nova normalitat”.