Turisme de Barcelona proposa fer promoció turística per a Barcelona i Madrid de forma unitària en mercats estrangers específics: “És un bon moment per fer-ne conjuntament i és un projecte que tinc al cap”, ha explicat Jordi Clos, president de Turisme de Barcelona, en una entrevista al ‘bàsics’. Es tractaria de difondre l’oferta “complementària” de les dues ciutats en mercats com els Estats Units i l’asiàtic aprofitant l’AVE com a nexe d’unió. Clos considera que Barcelona i Madrid estan igual pel que fa al nivell d’ocupació i ha fet broma sobre la competició de les dues ciutats per aconseguir fires: “Això no vol dir que si puc li robaré una fira a Madrid i ells faran el mateix amb Barcelona”, ha dit.

L’ocupació el 2023 ja ha assolit els nivells prepandèmia

El president de Turisme de Barcelona considera que és un moment “important” per a la ciutat perquè ja no es pensa a crear més pernoctacions: “Hem arribat a l’estabilitat turística. El 2023 hem tingut un 82 % d’ocupació i això significa que estem un 0,01 % per sota del que teníem abans de la pandèmia. És a dir, hem tornat a les xifres d’abans”.

Clos creu que s’ha de millorar el perfil del turista que ve

Clos ha insistit en la idea de potenciar el turisme de congressos, fires i cultura perquè “el nivell de convivència a la ciutat és perfectament sostenible”. De fet, creu que ara toca “millorar el perfil de l’usuari que ve a la ciutat”. L’objectiu és la transformació del turisme i assegura que els 30 milions de pernoctacions a la ciutat a l’any són “una estructura turística que Barcelona està perfectament capacitada per mantenir”. Turisme de Barcelona vol dotar-se d’eines per atreure “aquest turisme que volem que vingui i ara no ve”. Clos ha avançat que posarà en marxa comissions per pensar en el segment de turisme que ara interessa, basat en la cultura, els esports, la medicina i els congressos.

Turisme de Barcelona, “encantat” de permetre hotels en edificis catalogats

Sobre la possibilitat de permetre obrir hotels en edificis singulars al centre, Clos s’hi ha mostrat a favor tot i que ha recordat que no tindria un impacte significatiu en l’oferta de places hoteleres: “Estaria encantat d’aquesta oferta addicional perquè té un valor afegit importantíssim, però serien cinc o sis a Barcelona”, ha dit. Pel que fa als apartament turístics, considera que els que estan agrupats en un mateix bloc no generen problemes i creu que s’aconseguiria reduir molèsties als veïns tancant els que són il·legals: “L’Ajuntament està fent la feina”, ha dit.