Silueta de Barcelona

Les comparacions són odioses, però ajuden a fer-se una idea de quines ciutats ens passa la mà per la cara i a quines altres podem mirar de tu a tu. Empreses, institucions i revistes especialitzades elaboren anualment rànquings de tota mena per classificar les ciutats segons aspectes tan diversos com l’economia, la capacitat d’atracció, la innovació, la seguretat i la cultura. Barcelona es manté estable en el llarg dels anys i ocupa, en la majoria de casos, posicions elevades.

Barcelona és més competitiva, però perd atractiu per al visitant

En l’edició del 2021 del rànquing de competitivitat global que elabora la fundació japonesa Mori Memorial, Barcelona ocupa la 18a posició, just per sobre de Viena i per sota de Pequín. Aquest és un índex que s’elabora des del 2008 i agrupa una setantena d’indicadors, que van des de l’economia a l’habitatge passant pel medi ambient. Barcelona puja posiciones respecte a l’edició anterior, mentre que Madrid està per sobre, al número nou.

En capacitat d’atracció a visitants i emprenedors, la consultoria Resonance elabora un índex en què trobem Barcelona al número nou, en una llista que encapçalen Londres, París i Nova York. La ciutat baixa en puntuació, però segueix per sobre de Madrid, Roma, Amsterdam i San Francisco, entre d’altres.

Estable en l’índex de seguretat i posició preocupant pel que fa a la contaminació

Pel que fa a la seguretat, una de les classificacions més reconegudes és la que elabora The Economist, i que té en compte un concepte ampli de la seguretat: des de la taxa de criminalitat a la seguretat digital passant per les infraestructures i la salut. Barcelona ocupa l’onzena posició, igual que l’any 2020. Encapçalen la llista Copenhaguen, Toronto i Singapur. Madrid queda en el número 21.

En contaminació, Barcelona punxa segons un estudi d’ISGlobal publicat el 2021 que analitzava les morts provocades per micropartícules i diòxid de nitrogen en prop de 1.000 ciutats. La nostra ciutat ocupa la posició 701 en el primer concepte, i 852 en el segon. Les ciutats amb l’aire més net les trobem a Suècia i Finlàndia.

En cultura, un estudi de la Comissió Europea del 2019 va col·locar Barcelona com la novena millor ciutat d’Europa.