Els veïns del carrer dels Salvador, al barri del Raval, fan una crida per recuperar un pis ocupat per uns narcotraficants. Els problemes de convivència van començar fa 13 dies, quan “en plena llum del dia una porta blindada va ser manipulada davant dels ulls de tots els veïns per dues persones que es van fer passar per operaris enviats per la propietat. I han ocupat el pis”. És la denúncia que ha fet Carmela Torró, presidenta de la Xarxa Veïnal del Raval, en una entrevista al ‘bàsics’.

Tot i que encara és aviat per assegurar que l’activitat que s’està duent a terme dins l’habitatge és el tràfic de substàncies, els veïns n’estan pràcticament convençuts perquè “els moviments sospitosos han començat”. “No podem parlar de narcotràfic perquè encara no fa dues setmanes de l’ocupació, però pel tipus de perfil que ha entrat al pis —i per la manera—, sabem que és el ‘modus operandi’ de les màfies del Raval”, assegura Torró.

Encontres violents amb els veïns

“Els veïns hem patit amenaces i ja hem començat a veure grups de gent entrant-hi mobles a la nit”, ha explicat la presidenta, que també ha lamentat que ja hi ha hagut les primeres picabaralles amb els veïns. “Estem preocupats perquè si demanem a aquestes persones per la seva activitat, ens han respost amb violència”, ha dit.

La propietat no respon

L’immoble el gestiona la immobiliària Haya Real Estate, del banc BBVA, que n’és propietari. Des del primer dia dels incidents, la comunitat de veïns ha interposat denúncies als Mossos d’Esquadra i ha intentat posar-se en contacte amb la propietat, però no n’han obtingut una resposta efectiva. “Denunciem la dificultat per parlar amb un interlocutor real del BBVA. Després de 13 dies d’intents, només ens han contestat que obren una diligència”.

Per això demanen que s’hi actuï de “forma ràpida i urgent”. “La comunitat de veïns ha fet tots els passos. Els Mossos parlen d’operació flagrant. Tenim denúncies de veïns. Falta el component més important, que aparegui l’operari”, ha denunciat Torró.

Repunt dels narcopisos a Ciutat Vella

Torró també ha apuntat que des de fa mig any “han detectat un repunt dels narcopisos” al districte. “Hem perdut una oportunitat important”, ha considerat després que la pandèmia posés fi a aquesta problemàtica. “Els últims sis mesos estem patint més les ocupacions delictives de narcopisos”, ha conclòs.