La principal font de brutícia de la ciutat són les pintades a les parets, els excrements dels gossos i els mobles que es deixen al carrer fora dels dies previstos en cada barri. Ho ha explicat al ‘bàsics‘ Sònia Frias, la gerent d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament.
Concretament, no complir amb el dia que toca baixar els mobles al carrer a cada barri és un problema que s’ha incrementat recentment. “Entenem que hem de comunicar més“, reconeix Frias. En canvi, però, no considera que deixar de recollir els excrements dels gossos sigui una qüestió de falta d’informació. Tot i això, Frias assegura que, en general, “fem un ús correcte de la ciutat però hi ha circumstàncies concretes que cal millorar”.
Frias explica que cada dia hi ha 4.000 persones netejant la ciutat i desmenteix que la brutícia hagi augmentat a Barcelona darrerament. Atribueix aquesta percepció dels ciutadans al fet que després dels mesos de confinament la ciutadania vol fer més ús de l’espai públic i és més exigent. A m´és, també argumenta que Barcelona és una ciutat densa i compacta amb poc espai públic i, per això, se’n fa un ús més intensiu i, quan està brut, es nota més.
La gerent d’Ecologia Urbana també ha explicat el pla Cuidem Barcelona, que preveu incrementar la inversió en la neteja de la ciutat i que, entre altres coses, netejarà en profunditat determinades zones i posarà l’èmfasi en el manteniment.
Efecte crida
Frias també ha negat que quan es deixen bosses d’escombraries fora del contenidor sigui perquè realment ja no hi caben. “Vam estudiar si hi havia pocs contenidors”, ha explicat, però l’estudi va demostrar que aquest no era el problema. L’atribueix, en canvi, a un “efecte crida“: quan una persona deixa la bossa fora del contenidor el següent que hi va creu que ja està ple i, sense comprovar-ho, també la deixa fora.
Porta a porta a Sant Andreu
Sobre la recollida porta a porta al barri de Sant Andreu, Sònia Frias l’ha defensat i ha assegurat que des que es va implementar “la brutícia no ha incrementat però, en canvi, s’ha incrementat molt el reciclatge“. Ha explicat, però, que es tracta d’un sistema que requereix un canvi d’hàbits important per part de la ciutadania i que també ha calgut adaptar el sistema de treball dels serveis de neteja. Frias ha assegurat que “més del 75 % dels veïns hi estaven participant de manera correcta“.