L’Ajuntament de Barcelona injectarà 70 M € per millorar la neteja de la ciutat des d’ara i fins al 2023. Segons ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, el pla de xoc de la neteja (batejat com Cuidem Barcelona) actuarà als 350 punts de la ciutat on s’han detectat més problemes de brutícia i queixes de veïns, i preveu accions immediates i d’altres a mitjà termini.

Les accions, que ja es començaran a desplegar aquest octubre, són les que tenen a veure amb intensificar la neteja dels carrers, la retirada de pintades i adhesius, el baldeig amb aigua i la neteja de papereres i contenidors. En concret, les primeres mesures es duran a terme a l’entorn de 10 punts prioritaris als 10 districtes de Barcelona:

  • El Pou de la Figuera (Ciutat Vella)
  • L’entorn del Mercat de Sant Antoni (l’Eixample)
  • La plaça de Santa Madrona (Sants-Montjuïc)
  • El mercat de les Corts (les Corts)
  • La plaça de Sant Vicenç de Sarrià (Sarrià – Sant Gervasi)
  • La riera de Sant Miquel (Gràcia)
  • La plaça de Pastrana (Horta-Guinardó)
  • La plaça Roja (Nou Barris)
  • La plaça de la Trinitat (Sant Andreu)
  • La rambla del Poblenou a l’altura del carrer del Doctor Trueta (Sant Martí)

Més enllà d’aquestes ubicacions, l’Ajuntament també reforçarà la neteja amb aigua a pressió a diferents punts de Barcelona i s’intensificaran les tasques als entorns escolars. També es millorarà la il·luminació nocturna dels punts foscos, s’iniciarà un pla especial de plagues a les zones on hi ha hagut queixes i s’actuarà al clavegueram del Poblenou per reduir les males olors.

Actuacions a mitjà termini, fins al 2023

A partir de la primavera del 2022, el pla de xoc Cuidem Barcelona preveu fer mesures a mitjà termini, coincidint amb l’inici del nou contracte de neteja de la ciutat. En aquest paquet de mesures hi haurà actuacions a l’arbrat i la resta de vegetació urbana, motiu pel qual es reforçarà amb 70 jardiners extra la plantilla actual. També es repintaran senyalitzacions horitzontals i es renovaran el paviment i el mobiliari urbà als punts més crítics dels 10 districtes.

L’encarregat de coordinar el pla de neteja serà Jordi Campillo, la nova figura que el govern Colau es va comprometre a crear al plenari del mes de setembre. Campillo capitanejarà el Comitè de Coordinació de Manteniment de la Ciutat, que inclourà personal de la Gerència d’Ecologia Urbana, la Gerència de Medi Ambient, la Gerència de Mobilitat, la Gerència de Coordinació Territorial, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la Guàrdia Urbana i les 10 gerències dels districtes.