Torna el pessebre de Sant Jaume i torna la polèmica? Les figures tot just s’estan acabant d’instal·lar aquesta setmana, però l’autor del disseny del pessebre d’enguany ja espera la controvèrsia: “Em decebria que agradés a tothom”, ha assegurat el creador de la proposta, Jordi Darder, en una entrevista al programa ‘bàsics’. Darder ha donat per fet que “hi haurà gent que no estarà convençuda” amb la instal·lació d’aquest Nadal, que situa les figures del bou i la mula a les façanes de l’Ajuntament i la Generalitat i expandeix la resta de les figures pels balcons del carrer de Ferran i de Jaume I.

El perquè del bou i la mula a l’Ajuntament i la Generalitat

“He volgut intercanviar el rol dels personatges principals i secundaris”, ha dit Darder, arquitecte de professió. Per això ha situat la figura del bou i la mula, tradicionals en la representació del naixement de Jesús, a la façana de l’Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume.

“El projecte volia fer servir dos materials diferents: la plata, associada a les figures femenines, i l’or, associat a les masculines. L’Ajuntament té el bou, i l’or és el seu material, i la Generalitat té la mula, feta de plata“, ha explicat el dissenyador.

Les úniques figures doblades, les dels Reis Mags

Darder ha convidat els barcelonins a trobar les figures característiques del pessebre: el naixement, l’àngel i el caganer. Les que segurament seran més fàcils de localitzar seran les dels Reis d’Orient perquè són les úniques que estan repetides en la instal·lació. Donen la benvinguda al pessebre a la cantonada de la via Laietana amb Jaume I, i també a la del carrer de Ferran amb la Rambla.

Una invitació a passejar

Darder ha explicat que la voluntat d’aquest any és “incentivar el retorn dels barcelonins al centre de la ciutat i convidar-los a passejar”. Per això, el pessebre ha de ser, segons el dissenyador, “una referència de la recuperació i la normalitat”. Les figures més enllà de la plaça de Sant Jaume permeten mantenir les distàncies de seguretat per la covid-19 en ser visitat.

També ha agraït la col·laboració dels comerços de Ferran i de Jaume I, que han permès col·locar les figures i exposar pessebres en miniatura als aparadors “fins i tot en establiments en què ara no hi ha activitat comercial”.

Jordi Darder, autor del pessebre del 2021 de la plaça de Sant Jaume
Mira l’entrevista completa