“Histèrica”, “Així mai trobaràs feina”, “Fluix”, “Gandul”, “Ningú mai t’estimarà”, “No tens futur”, “Et queixes per tot”… L’entitat Obertament explica que aquest és l’escenari amb què viuen milers de persones que han de conviure amb prejudicis i discriminacions per gènere en salut mental. Ara, han engegat la campanya “Jo soc molt més”, que posa l’accent en la perspectiva de gènere de la salut mental.

“El gènere ens travessa per tot i també per com patim i hem de fer visibles totes aquestes formes de patiment“, ha assenyalat en una entrevista al ‘bàsics’ Marc Darriba, tècnic d’Obertament. Explica que l’entitat ha vist que “amb trastorns similars, fins i tot amb simptomatologia similar, ens trobem experiències molt diferents amb identitats de gènere diferents“.

L’activista d’Obertament Mar Farré defensa que “un diagnòstic serveix per a tu i per poder treballar-te a tu, però no és una etiqueta, no soc bipolar, tinc un trastorn bipolar“. A més fa una crida a trencar barreres, estigmes i tabús sobre la salut mental.

Una de cada quatre persones experimentarà problemes de salut mental

Una de cada quatre persones experimentarà problemes de salut mental al llarg de la seva vida. D’aquestes, les dones tenen el doble de depressió que els homes, mentre que el 40 % dels homes no parlen amb ningú dels seus conflictes. “M’hauria agradat que m’haguessin preguntat què em passava i jo hauria respost sense cap problema, però feien cas omís”, recorda Júlia Campos, activista d’Obertament. 

Tres de cada quatre adolescents amb identitats de gènere minoritzades han estat testimonis d’agressions homòfobes als seus centres educatius. Trastorns alimentaris, atacs de pànic, autolesions, addiccions, temptatives de suïcidi… Aquests símptomes no afecten de la mateixa manera segons quin sigui el gènere.