A partir d’aquest dimecres ja no és obligatori portar mascareta a la majoria d’espais interiors, però ha aparegut la incertesa i no tothom s’hi ha atrevit. Hem estat 700 dies amb aquesta mesura sanitària i hi ha qui se sent alliberat de poder treure-se-la, però també hi ha qui no vol sentir-se desprotegit. Molts la continuen portant més enllà d’on encara és obligatòria, com a la sanitat o el transport públic. És el cas dels treballadors i treballadores – tal com han explicat al programa ‘bàsics’ de betevé– de perruqueries, mercats, comerços d’alimentació o gimnasos de Barcelona, per exemple.

“Al sector alimentari costarà treure’s la mascareta”

Pròsper Puig, vicepresident de Barcelona Comerç i propietari de Cansaladeria Puig, ha afirmat que “els dependents i dependentes han continuat portant mascareta, així com la majoria de clients que entren a les botigues”. Segons ha explicat, el sector de l’alimentació considera que “en els llocs tancats costarà perdre l’hàbit de la mascareta, perquè encara hi ha consciència que amb la mascareta estem més segurs”.

Als gimnasos esperaven amb ganes entrenar sense mascareta

Als gimnasos hi ha molta gent que ha fet exercici per primera vegada en mesos sense mascareta. Segons Josep Viñas, club mànager DIR Castillejos, avui ha estat “un dia d’alegria i molt esperat“. Preguntat sobre la decisió dels usuaris, Viñas ha explicat que “la gent entrava amb un somriure, alguns encara amb mascareta, però se l’han tret de seguida en activitats d’alta intensitat”.

En el sector de l’activitat física, l’obligatorietat de la mascareta durant gairebé dos anys ha estat “un impediment important, a l’hora de fer activitat física i hiperventilar”, ha apuntat el gerent. La majoria d’entrenadors i tècnics dels centres també han optat per retirar la mascareta, i el fet “de tornar-se a veure les cares ha fet que el dia fos rodó”.

Les perruqueries continuen amb mascareta per la proximitat amb el client

Un dels serveis on hi ha més proximitat entre professional i client és als salons de bellesa i estètica. A la cadena New Look de Barcelona han tingut una sorpresa en veure que el 80% dels usuaris han optat per no retirar-la. Així ho ha confirmat Mariona Ferran, directora dels salons, que ha afegit que tot i que el seu personal tenia l’opció de fer-ho, tampoc s’han tret la mascareta.

“Sí que alguns clients arribaven sense mascareta, però a l’entrar als centres se la posaven. Tot el nostre personal portarà, a més, la mascareta a la butxaca, per si el personal ho demanés per sentir-se més còmode i segur”, ha explicat la directora.

Ferran també ha recordat que durant tot el temps que ha durat la mesura, al sector se’ls ha complicat la feina i ha estat una tasca complicada fer un canvi d’estil a una persona que només vèiem mitja cara, però ho hem aconseguit”.

Els comerços no poden obligar els clients a dur la mascareta ni fer-los fora

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha aclarit que els comerços no poden obligar els clients a dur mascareta. “No és obligatori dur-la”, ha remarcat en una entrevista aquest dimecres a Onda Cero, després de la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) del decret que posa fi a les mascaretes en interiors. 

Darias ha explicat que no es pot expulsar un client d’un comerç per negar-se a dur-la posada, en cas que el propietari ho demani, i que els comerços només poden obligar els treballadors de l’establiment a dur-la.