La patronal PIMEC critica la posició del Ministeri de Sanitat de deixar en mans de les empreses l’ús o no de la mascareta entre la plantilla. Segons Josep Ginesta, secretari general de l’entitat, consideren que és “una qüestió de salut pública i no un risc laboral” i que, per tant, no és una decisió que hagin d’assumir des de les empreses. Una qüestió que es complica encara més en el cas de les micro, petites i mitjanes corporacions que representen, ja que poques d’aquestes tenen un departament de riscos laborals que puguin avaluar i implantar l’obligatorietat de la mascareta, si s’escau.

“No només ens deixa la responsabilitat de decidir quan hem d’aplicar la mascareta o no, sinó que, a més, ens diuen que si volem mascareta ho hem de fer justificadament. A hores d’ara estem en un escenari d’incertesa i indecisió“, ha assegurat Ginesta.

Reclamen una regulació catalana

PIIMEC creu que l’aixecament de l’obligatorietat de la mascareta a l’interior s’ha fet de forma precipitada. Ara reclamen a la Generalitat que en desenvolupi una regulació que faciliti l’adaptació, amb una estipulació de les condicions de seguretat i salut als centres de treball.

A més, es demana que la Generalitat obri el diàleg amb empreses, agents socials i sindicats “per acordar les millors solucions i donar seguretat jurídica a les empreses”.

Darias apunta a la particularitat de cada empresa

Interpel·lada per aquest tema aquest matí, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assenyalat la impossibilitat de legislar l’ús de la mascareta a l’entorn laboral per les particularitats de cada empresa. Darias ha insistit que la regla general és que no cal dur-la a la feina i que, en tot cas, en funció de les característiques del centre de treball, s’avaluï el risc en funció d’elements com “les condicions de ventilació de l’espai i la distància de seguretat amb altres persones”.

A la mateixa entrevista, la ministra de Sanitat ha remarcat que en el cas dels comerços, independentment de la decisió presa sobre els treballadors, en cap cas es podrà fer fora cap client que no dugui mascareta, ja que “no és obligatòria”.

Diferències entre empreses petites i grans

Moltes empreses petites han deixat la decisió de portar o no mascareta als seus treballadors. En la majoria de casos s’ha optat per no portar-la, tot i que en cas de rebre visites això es pot deixar a criteri del client, de com se senti més segur.

Quan l’empresa és més gran, hi ha més incertesa. En el cas d’Asproseat, amb 160 treballadors, molts d’ells amb algun tipus de discapacitat, han decidit fer la mascareta obligatòria en tots els espais i per a tots els treballadors durant un mes. Segons el director general d’Asproseat Grup, Ramon Vives, s’ha “decidit un mes com haguessin pogut ser 15 dies a tres mesos”, i creuen que que hi hauria hagut d’haver una normativa general per poder regular millor els casos, i no deixar una qüestió de salut pública a “l’arbitrarietat” de les seccions de prevenció de riscos laborals.