Aquesta setmana tenim un episodi anòmal pel que fa la temperatura a molts indrets de Catalunya i la península, amb una calor anòmala per a les dates en què ens trobem. Javier Martín Vide, climatòleg i catedràtic de geografia física de la UB, ha avisat en una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé, que cada vegada serà més freqüent tenir onades de calor fora de l’estiu, i que des de la ciutat cal afrontar-ho com “un problema de salut pública”. “A partir d’ara pràcticament cada any superarem els 30 graus a Catalunya”, ha apuntat. La causa la trobem en l’escalfament global, i Vide ha explicat que cal adaptar-s’hi per disminuir els riscos que comporten aquestes temperatures tant altes.

El fenomen de l’illa de calor al centre de la ciutat

A les onada de calor se li uneix el fenomen d’illa de calor. És el nom que Martín Vide atribueix a l’escalfament que podem notar a mesura que entrem al centre de la ciutat des de la perferia. “La calor queda compresa entre els carrers del centre de la ciutat, per l’alçada dels edificis i els pocs corrents d’aire, i aquesta circumstància fa que la temperatura no baixi dels 20 graus i tinguem nits tropicals”.

Aquest dimecres a la matinada, per exemple, al barri del Raval s’ha registrat una temperatura de 19,9oC. “Hi ha nits que a Barcelona, els barris del centre no baixen dels 25 graus, i amb l’escalfament global ens arrisquem que els ciutadans que viuen en pisos orientats al sol, aquest estiu arribin als 32oC a les 12 de la nit.

Arriba una calorada excepcional, però per què no podem parlar encara d’onada de calor?

Això serà un problema sobretot per a les persones grans, ha explicat el catedràtic, sobretot si tenen malalties i es debiliten. Una problemàtica que pot comportar un augment dels ingressos i als hospitals i multiplicar els casos de pobresa energètica.

Per tot això, Martín Vide creu urgent i necessari que des de Barcelona, es tracti l’escalfament de la ciutat com un problema de salut pública. “Davant dels riscos del canvi climàtic, ho hem d’afrontar amb més decisió, el transport públic, l’enllumenat i el puls tèrmic serà -i ja és- el principal risc per la població metropolitana les properes dècades.

Estendre els espais verds, canviar asfaltats i posar en valor les superilles, propostes per combatre les onades de calor

Algunes de les mesures que servirien per combatre la calor a Barcelona, ha explicat el climatòleg, seria “estendre els espais verds i recanviar els materials urbans. “A les temperatures extremes no els veiem el final, i per això cal reverdir les ciutats, fer més parcs i jardins, substituir teulades i terrats per superfícies verdes”, ha dit Martín Vide.

Una altra proposta és utilitzar materials més frescos que absorbeixen menys radiacions i esponjar la ciutat amb el model de les superilles. “Una solució seria canviar els terres durs fonamentats, els cimentats dels carreres i les places, per terres més permeables”, ha proposat.

L’estiu serà més llarg i l’entretemps tendeix a desaparèixer

Segons les previsions de Martín Vide, les estacions d’entretemps tendiran a escurçar-se, gairebé fins a desaparèixer, i per contra, “l’estiu s’allargarà molts mesos, empenyent la tardor”.