Puigdemont ha afirmat que el procés polític que hi ha en marxa després del referèndum no hauria de ser combatut sinó comprès i respectat, i ha assegurat que no es tracta d’un procés inèdit: “El que estem fent i el que farem és el que d’altres pobles ja han fet”.

El president ha reiterat la seva predisposició a la mediació, que ha irromput amb força després de l’1-O com a via per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, i ha qualificat de “greu irresponsabilitat” que l’Estat no hagi donat mai “cap resposta positiva”.

En una breu intervenció en castellà, Puigdemont ha agraït la solidaritat dels ciutadans espanyols amb les demandes catalanes i ha recordat que, des de Catalunya, es vol continuar “contribuint al desenvolupament de l’Estat espanyol”.

El president ha destacat la transversalitat de les mobilitzacions de condemna de la violència policial durant el referèndum, en què les banderes espanyoles van conviure amb estelades i senyeres, i ha demanat tranquil·litat, fortalesa i unió a la societat catalana “per molta violència que hi vulguin posar alguns”.