El Constitucional, per unanimitat, ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat pel PSC. En una interlocutòria, argumenta que ho fa amb caràcter d'”urgència excepcional” perquè si dilluns tingués lloc la compareixença de Puigdemont, en què ha de “valorar els resultats de l’1 d’octubre i els seus efectes”, es “produiria un dany d’impossible o molt difícil reparació”.

En el recurs d’empara, els socialistes invocaven l’article 56.6 de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional, que l’habilita a suspendre de manera total o parcial l’objecte del recurs d’empara, és a dir, la petició de compareixença de Puigdemont en el mateix moment que l’admet a tràmit.

El portaveu adjunt parlamentari del PSC, Ferran Pedret, ha puntualitzat que el grup socialista “no havia demanat explícitament la suspensió del ple” sinó que no s’inclogués en l’ordre del dia una compareixença que permetés fer una declaració unilateral d’independència.

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha qüestionat la suspensió argumentant que el ple ni tan sols no estava convocat. Però tant el compte oficial del Parlament de Catalunya com la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, van donar per feta la compareixença del president.

CSQP vol compareixença

Paral·lelament, el Grup Parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot ha entrat una petició al registre per demanar la compareixença aquest 9 d’octubre al Parlament del president, Carles Puigdemont, per “donar comptes de la situació política de Catalunya després de l’1-O” i proposar les mesures polítiques que consideri convenients. Els comuns han requerit que aquest divendres es reuneixin d’urgència la Junta de Portaveus i la Mesa del Parlament.

El president del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol, ha respost a la petició dels comuns i ha afirmat que els populars aniran a la cambra aquest dilluns si la “compareixença es produeix en el marc de la legalitat” i no s’utilitza per fer una declaració unilateral d’independència.

Les entitats sobiranistes també han reaccionat. L’Assemblea Nacional Catalana ha demanat als socis una mobilització màxima aquest dilluns al Parlament, en vista d’una possible declaració d’independència de la cambra.