Els turistes omplen de nou els carrers de Barcelona després de dos anys de pandèmia, sobretot el districte de Ciutat Vella. És una recuperació que el sector de guies turístics de Barcelona celebra, però alhora afirma que, de cara a l’estiu, cal buscar mesures per descongestionar el centre de la ciutat de turistes. En una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé, Meritxell Vicente, guia turística, membre de l’Associació Professional d’Informadors Turístics de Barcelona, ha afirmat que una solució seria ampliar les places d’aparcament dels busos turístics per descentralitzar la congestió al Gòtic.

“Actualment només tenim un punt d’entrada al centre de Barcelona, pel mar a través del passeig de Colom”, ha apuntat Vicente, que ha lamentat que els aparcaments de plaça Catalunya s’hagin anul·lat. En aquest sentit, també ha demanat que amb una ampliació de places d’encotxament, es podrien dur més turistes a altres zones de la ciutat i diversificar el turisme. “Ens agradaria dur els visitants a la Barceloneta, al barri de Sant Antoni, a Sant Andreu o a l’Hospital Sant Pau, però per això cal que ens habilitin parades de bus”, ha dit.

“Cal que es controlin els ‘free tours’ per frenar el col·lapse a Ciutat Vella”

L’associació demana que aquest tipus de visites es regulin, tot i que la llei no ho preveu. “Els guies oficials, si anem en grup i veiem que hi ha molta gent en un lloc concret, hi tornem després”, ha explicat Vicente. L’associació de guies turístics professionals divendres passat es va reunir amb el regidor de Ciutat Vella de Barcelona, Jordi Rabassa, que ja ha demanat a la Generalitat modificar el decret sobre l’activitat de guies turístics per evitar les aglomeracions al districte. “La reunió va anar molt bé, ens vam sentir escoltats i vam traslladar-li la preocupació per aquestes aglomeracions”, ha apuntat Vicente, que ha concretat que van demanar a Rabassa que controlessin els guies de ‘free tours’ “vigilant si porten el carnet i l’habilitació penjada”.

A la reunió, es van comprometre a treballar conjuntament, el consistori, els veïns i la regidoria de Turisme, en un pla d’accions “per protegir la vida veïnal” i limitar els usos turístics al carrer. Fins que no es disposi d’aquest pla, i amb la vista posada en aquest estiu, s’implementaran mesures limitatives i de control.