L’Associació Gitana de la Barceloneta ha començat a caminar. Aquesta entitat ha nascut amb l’objectiu d’ajudar a combatre el racisme, però no només contra la comunitat gitana, sinó que vol treballar per a tota la gent del barri. També intenta trencar estereotips com el de la dona i el nen gitanos i, de fet, ja ho fa: l’associació està dirigida per una majoria de dones.  

Tot i això, encara hi ha molts tòpics i estereotips racistes contra els gitanos. Un estudi del Centre Reina Sofia assenyala que un 25 % dels joves no volen un gitano de veí.

N’han parlat al ‘bàsics’ tres dones de l’Associació Gitana de la Barceloneta: la presidenta, María Fernández, Rocío Fernández i Cristina Naduh. Explica la presidenta de l’entitat que són dones emprenedores i que “volíem canviar els estereotips. Volem ajudar tota mena de persones, però sobretot la dona”. De fet, Rocío Fernández diu que encara es troben situacions incòmodes i que ella es va canviar el color dels cabells perquè “no em diguessin ‘la gitana'”. A més, denuncien que encara quan van a comprar el personal de seguretat moltes vegades les segueix: “No per ser gitana robaré”.