Uns cartells distribuïts pel centre recorden als alumnes de l’Institut Maria Espinalt que els mòbils no estan permesos a cap espai. En ple debat sobre l’ús dels mòbils, aquest centre ha optat per prohibir-los. Des del setembre, quan un alumne el fa servir i l’enxampen ja sap que l’ha de portar a consergeria, on queda requisat. Després de tres faltes, el dispositiu es queda al centre una setmana.En un dia, de mitjana se’n requisen quatre o cinc, però hi ha cops que se n’acumulen 15 o 20″, explica Mireia Bozzo, una de les responsables de consergeria del centre.

Segons l’equip directiu, el gruix de l’alumnat ha interioritzat la norma i la respecta a l’aula, tot i que hi ha alguns espais sensibles com els passadissos i el pati on alguns aprofiten per donar un cop d’ull al dispositiu: “Normalment és per mirar l’hora, però a vegades ja comences i mires el WhatsApp i l’Instagram”, explica un dels estudiants. Tot i això, el gruix d’alumnes d’ESO aprofiten l’esbarjo per jugar a bàsquet, menjar l’entrepà i xerrar una mica. No es veu ni un mòbil.

El gruix d’alumnes del centre aprofiten l’esbarjo per jugar i estar amb els companys, deixant de banda els mòbils

La cosa canvia amb els alumnes més grans, els de batxillerat, que ja surten fora del centre i consulten massivament el mòbil, per xatejar o jugar. Alguns blinden una estona per posar-se al dia: “Deixo el mòbil a la classe i així puc estar amb calma parlant”, explica la Nerea, de primer de batxillerat. Aquí, tot i que la majoria destaca que compleix la normativa, apunten que la prohibició total dels mòbils no té massa sentit “perquè sempre trobarem espais on mirar el mòbil d’amagat”.

Més temps de joc i per socialitzar

El claustre fa un bon balanç d’aquesta limitació: “Ha servit molt, a la classe es respecta. I a fora, socialitzen i juguen més”, explica la seva directora, Marta Caño. La regulació busca la corresponsabilitat en l’ús dels mòbils per part de l’alumnat. “Aquí no volem fer de policia, no és la nostra feina, però sí que hem de fer un acompanyament i educar en l’ús dels dispositius digitals”, explica Ruth Fontelles, tutora de 1r d’ESO que relata com l’alumnat ja coneix la regulació i, en la major part de casos, entrega els mòbils voluntàriament quan en fa un ús indegut.

Ara per ara cada institut està decidint com regular l’ús dels mòbil, un ampli espectre que va des de la prohibició total fins a l’ús parcial del mòbil en algunes activitats lectives. La situació canviarà al gener, quan el Departament d’Educació tindrà enllestida la nova normativa comuna que hauran de complir totes les escoles i instituts el curs 2024-2025.

Nova normativa educativa el curs vinent

Per redactar aquesta regulació, Educació ja està consultant famílies i equips docents per veure si es decanten per prohibir del tot els mòbils o no, o deixar que cada centre decideixi. Políticament, l’Ajuntament de Barcelona ja s’ha pronunciat a favor de la prohibició amb consens de tots els partits excepte el PP, així com el Consell Educatiu Municipal de Barcelona, que també ha demanat que escoles i instituts siguin espais lliures de mòbils.