La Barceloneta té una nova entitat veïnal: l’Associació Gitana de la Barceloneta. Neix amb la voluntat de lluitar contra el racisme. La María Fernández, presidenta de l’entitat, ho té molt clar: “Aquesta entitat no és només per a gent gitana, treballem per a tota la gent del barri”. Fernández afegeix que volen trencar amb l’estereotip de la dona o el nen gitanos i denuncia que els continuen tractant com si fossin persones diferents. L’entitat, creada al maig, es va presentar oficialment al setembre.

Associació amb segell femení

L’entitat, amb una setantena de membres, té una àmplia presència de dones. Per exemple, a la junta, tots els membres són dones, excepte un. Aquesta majoria femenina, segons la Rocío Fernández, “és una garantia que l’entitat funcionarà, demostrarem que la dona pot fer qualsevol cosa“.

Les gitanes també serveixen per treballar, per estudiar, per ser emprenedores”
Rocío Fernández Guerrero, Associació Gitana de la Barceloneta

“La Barceloneta no és racista”

L’associació es va presentar oficialment el setembre durant la Festa Major del barri. La presidenta de l’entitat assegura que “la Barceloneta no és racista, et tracten com una persona normal. No hem viscut en primera persona el racisme”. La Barceloneta, segons l’entitat, és un barri on sempre s’han sentit estimats. Prova d’això, expliquen, és la font d’homenatge a la gitana Carmen Amaya, bailaora de prestigi internacional.

En espera que l’Ajuntament els cedeixi un local, a l’entitat parlen dels temes que els preocupen en locals del barri. Tot i que tenen molts projectes al cap coincideixen que la prioritat és posar fi als estereotips que envolten els gitanos i altres comunitats.