Hi ha carrers a Barcelona on es fa difícil descansar o desconnectar del soroll de la ciutat. Són zones on les obres, el trànsit i l’oci nocturn provoquen malestar diari als veïns. Cada cop hi ha més entitats que sorgeixen per fer-hi front i demanar solucions.

Aquest dimecres s’ha presentat una associació que agrupa desenes de plataformes veïnals de fins a cinc districtes. La nova entitat, la Xarxa Veïnal contra el Soroll, reclama que es limiti l’horari dels establiments de 24 horesels bars, les terrasses i els concerts fins a les 22 h. “Una de les millors maneres de defensar els drets de la ciutadania és agrupant-se”, ha reivindicat al ‘bàsics’ Lluís Gallardo, advocat de l’Associació Catalana contra la Contaminació Acústica i membre de la Xarxa Veïnal contra el Soroll.

“Ningú fa res”

En el Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll, parlem amb diferents entitats que fan front a aquesta problemàtica en diferents punts de la ciutat. “No pot ser que a les sis del matí, a la sortida de les discoteques, hi hagi aquest soroll. Es tracta de tenir converses amb el sector de l’oci, però ningú fa res“, s’ha lamentat al ‘bàsics’ Mercè Espinosa, de la plataforma Recuperem Tuset i Entorn. A més, aposta per portar l’oci nocturn cap a zones industrials com la Zona Franca.

“El trànsit és el causant del 80 % del soroll a la ciutat”

Una altra font de soroll i, segons les dades, la més important de Barcelona és el trànsit. Luca Telloli, de la plataforma Eixample Respira i veí del carrer d’Aragó, explica que segons els informes del mateix Ajuntament “s’estima que el trànsit és el causant del 80 % del soroll a la ciutat i el carrer d’Aragó pot superar els 75 decibels en alguns trams”.

Les obres, tot i que acostumen a ser puntuals en el temps, també són un maldecap per als veïns que hi han de conviure. És el cas de les obres del Camp Nou, que han generat molèsties fins ara: “Ara mateix el soroll és el trànsit, fins fa poc ho eren les obres del Camp Nou pel soroll i per la contaminació de la pols“, ha recordat Eduard Català, de l’AV Racó de les Corts.

L’exposició crònica al soroll ambiental afecta la salut

A la Unió Europea, la contaminació acústica és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població. L’Agència de Salut Pública de Barcelona alerta que l’exposició crònica al soroll ambiental afecta el benestar emocional, psicològic i social, i també causa trastorns del son, malalties cardiovasculars i mort per causa cardiovascular, trastorns metabòlics en adults i problemes del desenvolupament cognitiu en infants. A Barcelona, segons els informes de l’ASPB, la primera font de soroll ambiental és el trànsit i la segona, l’oci nocturn.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a