Estem a les portes del festiu del 12 d’octubre i segur que més d’un s’agafarà un cap de setmana llarg, amb divendres de pont, i aprofitarà per fer alguna escapada. Tenint en compte aquesta possibilitat, al programa ‘bàsics’ ens hem fixat en què fan ciutats d’arreu per regular els allotjaments turístics de curta estada que s’ofereixen en plataformes com Airbnb.

La capital de la Toscana, Florència, i la ciutat més visitada dels Estats Units, Nova York, són les últimes que s’han sumat a la guerra contra Airbnb, com també ho han fet París (França), Amsterdam (els Països Baixos) i casa nostra, Barcelona. L’objectiu de les mesures que han tirat endavant és pal·liar els efectes associats a les plataformes: l’encariment de l’habitatge i la gentrificació.

Prohibida l’activitat al centre històric de Florència

Des del dilluns 3 d’octubre, Florència ha prohibit nous lloguers breus de portals digitals a tot el centre històric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1982. La norma es va aprovar a última hora del dia i també inclou incentius fiscals per als propietaris si canvien els habitatges al lloguer ordinari.

De les normes més estrictes, a Nova York

La gran ciutat nord-americana, la més visitada dels Estats Units, també ha posat fil a l’agulla i de manera estricta. El 5 de setembre hi va entrar en vigor una norma, coneguda com a Local law 18, que obliga a qui vulgui llogar un apartament a registrar-se abans a l’Ajuntament i complir una sèrie de requisits:

  • Viure al mateix habitatge que es lloga: és a dir, els propietaris han de ser presents durant l’estada dels visitants.
  • No es pot llogar a més de dues persones alhora.
  • Els hostes han de tenir accés a tota la llar i la propietat no pot ser de renda antiga.

Què es fa a Amsterdam?

Com en el cas de Nova York, a la capital dels Països Baixos s’ha de demanar un permís que expedeix l’administració local i, un cop obtingut, s’han de complir també diverses condicions:

  • Si la residència que es vol llogar és la principal, només es podrà fer per un màxim de 30 nits a l’any.
  • No es pot llogar a més de quatre persones alhora.
  • És obligatori comunicar al municipi cada període de lloguer de vacances abans no arribin els hostes.
  • Amsterdam persegueix els infractors amb multes que poden arribar als 21.750 euros.
Barcelona vol apujar al màxim la taxa turística a creuers de curta estada i a pisos turístics
Els turistes que arribin a la ciutat en embarcacions que facin escala inferior a 12 hores hauran de pagar 7 € i els hostes d’apartaments turístics, 6,25 €

Un màxim de 120 nits a l’any a París

Abans que tot, el propietari que vol llogar un habitatge durant un període curt de temps ha de presentar una declaració turística a l’administració local. El número de registre que se n’obté s’ha de fer constar a l’anunci d’Airbnb o qualsevol altra plataforma. També hi ha altres requisits:

  • Si la residència que es vol llogar és la principal, només es podrà fer per un màxim de 120 nits a l’any.
  • Per a segones residències o per llogar una propietat més de 120 dies s’ha de reconvertir l’habitatge oficialment en un allotjament turístic moblat.
  • París persegueix els infractors amb una unitat específica.

Barcelona, primera ciutat d’Europa a prohibir habitacions

Barcelona va ser la primera ciutat europea a prohibir el lloguer d’habitacions turístiques per menys d’un mes a tots els barris. Ho va fer en el marc del PEUAT, el pla que regula els allotjaments turístics i que es va actualitzar el 2021. En aquest pla també s’especifica que no es poden obrir nous pisos d’ús turístic al centre i a la corona que l’envolta. L’Ajuntament també persegueix l’activitat il·legal d’Aribnb.