L’Ajuntament de Barcelona ha establert criteris nous per fixar les multes a petits propietaris que van posar anuncis a Airbnb per llogar habitacions o el pis sense tenir llicència d’ús turístic. Les sancions que s’imposen quan es detecta un habitatge o habitació sense llicència són de 60.000 euros, una quantitat que es rebaixarà a 6.000 euros (la meitat si es paga ràpid) i que es pot reduir a 3.000 si es tracta d’un cas de vulnerabilitat.

Els nous criteris volen donar resposta al crit d’alerta de l’Associació d’Afectats pel Conflicte entre l’Ajuntament i Airbnb (ACABA), que agrupa més de 200 casos de particulars que van recórrer al lloguer turístic “com a mitjà de subsistència”. Per rebaixar les multes (de molt greus a greus), el consistori tindrà en compte que no hi hagi reincidència, és a dir, que el propietari acrediti que no té antecedents en aquesta infracció. També caldrà cessar l’activitat il·legal de forma immediata (retirar l’anunci).

Els criteris ens permeten diferenciar un infractor múltiple de qui no ho és, i ajustar sancions que perjudicaven l’economia familiar
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

A més, es comprovarà que s’hagi comercialitzat només un allotjament turístic i que el pis on s’ha comès la infracció sigui el domicili habitual. En aquest sentit, el particular haurà d’acreditar que no té en propietat ni en lloguer cap altre immoble a Barcelona. En cas que el volum d’ingressos de la unitat familiar no superi el salari mínim interprofessional multiplicat per dos (sense els ingressos del lloguer de l’habitatge), la multa es podrà reduir a 3.000 euros.

“No demanem una amnistia sinó que es faci justícia”

Des d’ACABA celebren els nous criteris, que veuen com “una rectificació de l’Ajuntament”. Però van més enllà i reclamen que les multes no només es rebaixin sinó que es retirin perquè la justícia ja n’està anul·lant moltes per desproporcionades. “No demanem una amnistia, el que demanem és que es faci justícia”, afirma Lara Compte, portaveu de la plataforma d’afectats, que insisteix en evitar la “revictimització” dels propietaris multats retirant una sanció de 60.000 € per una altra de 6.000.

Motius per agreujar les multes

L’Ajuntament recorda que el lloguer turístic sense llicència continua sent una infracció molt greu. Els nous criteris també estableixen que les multes es podran incrementar en 3.000 euros si es detecta alguna d’aquestes circumstàncies agreujants: que en els darrers dos anys s’hagi fet lloguer turístic de forma il·legal (amb més de 10 comentaris a plataformes), que s’hagi aixecat més d’una acta de la Guàrdia Urbana o dels serveis d’inspecció, i que existeixin denúncies, queixes i altres proves de molèsties veïnals.