La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana s’endinsa en la vida artística d’Eugenio a través de documents que el situen en locals de la ciutat on l’humorista va actuar. Vall, un buscador de tresors del passat, va comprar al Mercat dels Encants un gran lot d’artistes, cantants, músics i actors, i entre tots els documents hi havia una carpeta d’Eugenio. Amb l’ajuda de “paperassa”, fila la història de l’humorista barceloní.

Els inicis musicals d’Eugenio

Al carrer d’Alcolea, número 7, al Pub Km, va debutar Eugenio. Ho va fer rascant la guitarra i amb la veu de la seva dona, la Conxita. S’anomenaven Els dos i el duet va començar a tocar en bars i petites sales, fins arribar a competir al Festival de Benidorm.

De la guitarra als acudits. Tot va canviar per un imprevist familiar, l’Eugenio va haver d’actuar sense la Conxita i va aparcar les cançons per centrar-se en l’humor. L’any 1977 Eugenio va començar a regentar la sala Sausalito, on va deixar per la història la famosa frase “Saben aquell que diu…“. A partir d’aquí, va vendre centenars de milers de gravacions en cassets i va triomfar en sales, teatres i televisió.

L’única incursió de l’humorista en el cinema

La primera i última incursió en el món del cinema d’Eugenio va ser amb el film ‘Un geni amb l’aigua al coll’, del 1983. La pel·lícula narra la història del Duran, un intel·lectual extravagant que viu amb la seva filla, l’única persona que l’entén, i que es dedica a enviar cada dia idees esbojarrades a un productor cinematogràfic.

Lluís Josep Comerón escriu i dirigeix ​​aquesta pel·lícula i amb un repartiment amb noms com José Luis López Vázquez, Antonio Ozores i Agustín González.

Una cigarreta en una mà i un got de whisky a l’altra

L’humor d’Eugenio connectava amb el públic i actuava en teatres i locals sempre amb el seu fidel tamboret, acompanyat d’una cigarreta i el seu inseparable got de vodka amb taronja, amb ulleres fosques i camisa negra de seda.

Un dels llocs on va explicar els seus acudits és al Teatre Victòria, de l’avinguda del Paral·lel, 67, que el 2019 va passar a mans d’Antonio Díaz, El Mago Pop.

50.000 acudits recopilats, com a punt de partida

També va actuar a la sala Luz de Gas, després d’un temps apartat dels escenaris i refugiat en la pintura, va tornar en aquesta sala barcelonina del carrer de Muntaner. Eugenio explicava que tenia entorn de 50.000 acudits recopilats, però que aquest era només el material de partida en què s’inspirava per “transformar-los, fer-los a la meva manera”. Va exposar la seva concepció de l’humor i la seva manera de treballar tan personal en una entrevista a betevé l’any 1999 amb Joan Barril.

Un film recupera els inicis amb la seva dona Conxita

L’artista va morir el 2001, als 59 anys, d’una parada cardíaca. Dues dècades després, s’ha estrenat una pel·lícula sobre els inicis del l’humorista. David Trueba ha dirigit ‘Saben aquell’, protagonitzada per David Verdaguer, que es posa en la pell d’Eugenio. La cinta es basa en els primers anys i se situa a la Barcelona dels 60 i 70.