La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Avui ens endinsem cap als passadissos que acollien en una mateix punt botigues i oci a la ciutat, les galeries comercials.

El concepte de galeria comercial va arrelar a Barcelona després de la Guerra Civil i, sobretot, cap als anys 80, amb una proposta que agrupava en un sol punt botigues i oci com cafès teatres i cinemes. Amb l’esclat de la societat de consum es van fer molt populars, però la irrupció dels grans centres comercials i les grans cadenes de roba les han fet desaparèixer. Tot i això, hi ha supervivents i algunes busquen reinventar-se.

El Bulevard Rosa, la mítica galeria del passeig de Gràcia

El Bulevard Rosa, una de les galeries més conegudes de Barcelona, reobrirà després d’abaixar la persiana el 2018. Les mítiques galeries, propietat de la família Vives des del 2010, estan en procés de remodelació per fer-hi un nou projecte.

Però, anem enrere, a l’època d’esplendor de les galeries comercials a la ciutat. El Bulevard Rosa va obrir portes el desembre de l’any 1978, als baixos d’un edifici d’oficines, situat al número 55 del passeig de Gràcia. Aquest passatge de la moda va ser un punt de trobada per a la gent de classe mitjana – alta de la ciutat. Les galeries van revolucionar el sector tèxtil barceloní, amb peces de roba que només es podien trobar a Londres o a París. Abans, ja va existir un altre espai comercial al mateix punt, el Saló Rosa, obert entre el 1932 i el 1974, local distingit d’entreteniment de l’alta societat de Barcelona. 

El Bulevard Rosa ocupava una superfície de 5.000 metres quadrats amb botigues dedicades a la sabateria, la moda i la bijuteria. Entre les curiositats, Toni Vall recorda un document important: el full commemoratiu que Joan Brossa va dissenyar el 1986.

Les Galeries Maldà, reinventades

Les Galeries Maldà són les més antigues de Barcelona obertes al carrer del Pi el 1943. L’espai es va revitalitzar fa pocs anys gràcies als nous comerços de gastronomia i de curiositats. El centre comercial ha apostat per negocis originals amb l’objectiu d’atreure-hi compradors i revifar les vendes.

Dins de les galeries s’ubica el Cinema Maldà, supervivent irreductible de la ciutat, inaugurat el 1945. Projecten pel·lícules de reestrena en sessió doble, en versió original subtitulada i a preus assequibles.

Vall ha volgut recordar algunes galeries desaparegudes com les Galeries Condal, situades a l’edifici Generali, a passeig de Gràcia entre la Gran Via i la plaça de Catalunya, avui convertides en un H&M.

També, altres que ja no hi són com les Galeries Conde, a Nou de la Rambla, o les galeries La Avenida, a la Rambla de Catalunya, que van tancar el 2006 després de 22 anys funcionant.