La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana s’endinsa en el passat del barri de pescadors de la ciutat, la Barceloneta. Fa un passeig per algunes de les icones com els xiringuitos, que van ser emblema del front marítim fins que van desaparèixer amb els canvis urbanístics que va comportar els Jocs Olímpics; el bar Leo, un símbol del barri on s’ha aturat el temps entre les seves parets i Bernardo Cortés Maldonado, conegut com el poeta de la Barceloneta.

Els xiringuitos, l’oci marítim de la ciutat

Durant dècades, el barri de la Barceloneta va estar ple de berenadors, més coneguts com a xiringuitos o “merenderos”. Miraven a la platja i es van convertir en una de les atraccions turístiques i gastronòmiques del litoral barceloní.

Paella de peix i marisc, “fritura o mariscada” i taules sobre la sorra eren característiques d’aquests espais que aplegaven els barcelonins i més tard, també els turistes. Aquest ecosistema d’oci a la costa es va convertir en un emblema d’un barri amb olor a sal, a peix fresc i brisa.

Però, les guinguetes van desaparèixer amb la reforma urbanística planificada pels Jocs Olímpics. Entre els anys 1991 i 92, es van enderrocar els berenadors. Els restauradors es van reubicar on van poder: uns van anar al Palau de Mar; uns altres, a la Vila Olímpica i, d’altres, al passeig. 

El bar Leo, el local que ha aturat el temps

El bar Leo és Barceloneta. El local que duu el nom de la seva propietària, Leocandia Montes, se situa al carrer de Sant Carles, 34. Les parets d’aquest mític local són un temple homenatge de Bambino, un dels grans cantadors flamencs dels anys 60 i 70. Les parets també s’acompanyen d’imatges de la vida familiar de la Leo que va arribar des de Granada fa 40 anys. En un racó del bar s’amaga una màquina tocadiscos que fa sonar música de diferents estils i també és un clàssic.

El poeta de la Barcelona, Bernardo Cortés

Bernardo Cortés, l’escriptor, actor i cantautor conegut com el poeta de la Barceloneta. Va ser un músic molt conegut per les seves actuacions de carrer, va fer el salt a la fama a principis dels anys 90, quan el periodista Oriol Grau el va començar a imitar recreant un personatge anomenat Palomino.

A la Barceloneta tothom el coneixia, anava amb la seva guitarra per les guinguetes de la platja i les terrasses dels restaurants. Ara, s’ha anunciat que al barri de la Barceloneta es col·locarà una placa blava d’homenatge, al carrer dels Pescadors, 49, on l’artista va viure.

Bernardo Cortés, nascut a Jaén el 1934, va escriure quatre llibres: ‘Poemas en la Barceloneta’, ‘Barceloneta de Barcelona’, ‘Materia y espíritu’ i ‘Amanecer cantando’. A banda, va editar un disc titulat ‘Siempre jóvenes’.