La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana s’endinsa en la Barcelona firal, des de l’origen el 1920 amb la Fira de Mostres de Barcelona, al Parc de la Ciutadella, fins a Fira Barcelona, amb més de 270 esdeveniments anuals. Però Vall s’atura a finals dels anys 50, quan es va forjar el lema “Barcelona, ciutat de fires i congressos“, que es va acabar consolidant durant els anys 60.

Barcelona és la quarta capital mundial amb més congressos i fires internacionals, segons el rànquing de l’Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA). Fira Barcelona acull cada any més de 270 esdeveniments que atreuen prop de 2,5 milions de visitants de 200 països i territoris. Conté dos recintes —Montjuïc i Gran Via— amb prop de 400.000 m2 bruts de superfície expositiva.

L’origen: les grans exposicions del 1888 i 1929

La celebració de l’Exposició Universal del 1888 al Parc de la Ciutadella va ser l’inici de la moderna activitat firal. Va ocupar 450.000 m2 i la van visitar 2,5 milions de persones durant cinc mesos.

Va ser l’any 1920 quan es va organitzar la primera Fira de Mostres de Barcelona a l’antic recinte del Parc de la Ciutadella. Tot i això, uns anys abans ja s’havia celebrat el Saló Internacional de l’Automòbil (1919).

La Fira de Mostres del 1920 va ser l’embrió del futur Saló de la Moda. El 1923 es van celebrar l’Exposició Internacional del Moble i la Decoració i l’Exposició de Tècniques de l’Edificació, considerades antecedents del Construmat.

Després va arribar l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929. Van participar-hi més de 40 països i va tenir un gran impacte sobre la modernització de la ciutat: ferrocarril metropolità, urbanització de la plaça d’Espanya i de la muntanya de Montjuïc i la construcció de monuments com el Palau Nacional, les Torres Venecianes, la Font Màgica i el Poble Espanyol.

Fira Barcelona, oficialment el 1932

El 1932 es va constituir oficialment la societat Fira Internacional de Barcelona, declarada d’utilitat pública per la Generalitat republicana. Amb la Guerra Civil, l’activitat va quedar aturada, fins que l’any 1942 es van reprendre els salons.

La Fira de Mostres del mes de juny es va convertir en un esdeveniment social a Barcelona i es van presentar per primera vegada al públic productes com la Coca-Cola, el Seat 600, el concepte de supermercat i els ordinadors.

Després es van crear àrees especialitzades que es van convertir en salons monogràfics.

“Barcelona, ciutat de fires i congressos”

Als anys 50 es va forjar el lema “Barcelona, ciutat de fires i congressos” que es va consolidar als anys 60. I és que la Fira no va parar d’acollir certàmens de tots tipus. El 1954 es va celebrar el Saló de l’Envàs i l’Embalatge i el 1960 va néixer el Saló del Viatge, l’Esport i el Turisme. Als anys 60 van aparèixer salons com l’Hogarotel-Expohogar i el Saló Nacional de la Confecció, la Fira Tècnica Nacional de Maquinària Tèxtil, el Saló Nàutic Internacional, la Llotja Tèxtil d’Espanya, el Saló de la Imatge – Sonimag i el Festival de la Infància.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a