Omplir de veïns el districte i desplaçar-ne els visitants. És la fórmula que el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha defensat per aconseguir superar les imatges d’aglomeracions amb els turistes que les darreres setmanes han tornat a visitar Barcelona. L’Ajuntament també vol estudiar jurídicament com limitar l’accés a espais icònics de Ciutat Vella com la plaça de Sant Felip Neri: “No pot ser que hi hagi 12 grups simultàniament”.
En una entrevista al programa ‘bàsics’ el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, també ha dit que a curt termini, de fet “aquest mateix estiu”, la solució requerirà poder limitar el nombre de persones per cada guia turístic i prohibir els altaveus a barris com el Gòtic, la Barceloneta o la Ribera. Tot i això ha reconegut que les competències les té “de forma exclusiva la Generalitat” i alhora ha assenyalat la dificultat d’actuar contra aquells guies il·legals que estan fora dels circuits oficials: “És difícil accedir a aquests col·lectius i imposar-los controls o sancions”.
Per posar fil a l’agulla a la qüestió, Rabassa diu que ja s’ha reunit amb les associacions de guies turístics “que també tenen la voluntat de no fer aglomeracions i que la seva activitat no envaeixi la vida comunitària”. Segons el regidor aquests guies “ja no van a Sant Felip Neri perquè no hi poden fer la seva feina amb qualitat”.
“Un espai públic pensat per als veïns i no per a la foto”
Com a regidor “però també com a veí de Ciutat Vella que veu com passejar-hi és complicat”, diu Rabassa, “tinc l’obligació de fer alguna cosa més enllà de dir-ho”. La seva aposta és que l’espai públic sigui ocupat per veïns i veïnes: “quan t’hi sents còmode vas i l’ocupes”. Ha posat d’exemple les taules, cadires i la font que s’han col·locat a la plaça de la Mercè: “Perquè vinguin els joves, els veïns. Si l’espai públic es pensa per als veïns i no per a la foto aconseguirem desplaçar el públic visitant”.
“El problema és la quantitat de gent que vol visitar Ciutat Vella i la manera com ho fa”
Rabassa apunta que hi ha un problema de base que és “la quantitat de gent que hi ha al carrer i que vol visitar el Gòtic i Ciutat Vella. Segons el responsable del districte cal poder regular l’espai públic “de la mateixa manera que hem regulat les places hoteleres, els apartaments il·legals o les activitats econòmiques que tenen més impacte als barris del centre”. A la pregunta de per què no s’estan notant gaire els efectes de totes aquestes regulacions a l’hora de disminuir el nombre de visitants Rabassa ha dit que “no soc ni regidor de Turisme ni de Mobilitat. Jo puc expressar el que necessiten els veïns però necessitem també la complicitat del sector”.
“Jo no dic que no vulgui turistes sinó que en vull menys”
Un dels aspectes que, segons Rabassa, pot contribuir més a buidar de turistes el centre és “que hi hagi més veïns”. Per aconseguir-ho ha fet gala de les operacions que s’estan fent des de l’Ajuntament per augmentar el nombre d’habitatges, com ara els 70 pisos que s’aixecaran al carrer d’Avinyó després del trasllat d’unes oficines municipals que hi havia en aquest punt: “Tenim pensades tantes operacions com sigui possible perquè hi hagi més veïns al centre de la ciutat”. També ha dit que cal revitalitzar el comerç de proximitat.
Aquesta darrera Setmana Santa, els turistes han tornat a omplir els carrers del centre de Barcelona després de la pandèmia i per al sector turístic “ha començat la recuperació econòmica”, amb unes bones dades d’ocupació. Malgrat tot, això també ha suposat que hagin tornat les aglomeracions de visitants al districte.