La ràpida actuació de diversos agents de la Guàrdia Urbana va salvar la vida d’un turista francès que aquest dilluns a la nit havia patit una parada cardiorespiratòria a la Rambla, just davant la comissaria de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella. Un dels agents que van participar en les maniobres de reanimació va ser el caporal Issam Osman Fernández. En una entrevista al ‘bàsics’, ha explicat que “només van passar 90 segons entre la detecció de l’aturada i el moment en què se li va aplicar el desfibril·lador i se li va administrar una descàrrega”.

“Quan se’l van emportar a l’hospital ja parlava”

La celeritat en l’actuació dels agents va permetre un final que només veiem a les pel·lícules. Segons Fernández, altres vegades que han assistit casos similars “la persona triga a recuperar-se, no s’aixeca com a les pel·lícules parlant”. Però aquesta vegada sí: “En menys de cinc minuts ja tenia respiració i batecs i quan se’l van emportar a l’hospital ja parlava i contestava sense deixar de preguntar insistentment per la seva dona”.

El caporal de la Guàrdia Urbana ha emfatitzat que es va tractar “d’un treball d’equip. A la Rambla ens trobem molts casos en què hem d’assistir persones perquè és una via molt transitada”. De fet l’Issam s’havia vist implicat en una altra maniobra de salvament també a la Rambla d’un bebè que havia tingut un problema respiratori i corria el risc d’ofegar-se. En aquell cas també hi va haver una actuació ràpida per part dels agents que va permetre salvar la vida de l’infant.

L’home es recupera amb bon pronòstic a l’Hospital del Mar

Tant en el cas de l’infant com ara amb el turista francès, la Guàrdia Urbana s’interessa per l’estat de salut de les persones ateses. L’Issam ha explicat que han pogut parlar amb la parella de l’home accidentat: “Ha passat la nit a l’UCI de l’Hospital del Mar però el pronòstic és bo, ara estan esperant que s’estabilitzi”.

Fernández està convençut de la importància que la població tingui el màxim de coneixements sobre primers auxilis: “Quan hi ha una aturada si s’aplica el desfibril·lador al més ràpid possible després només cal seguir les indicacions de la màquina i avisar el 112”.