La Yolanda Sey ens presenta la pel·lícula ‘La dona il·legal’, i el seu personatge, la Juliet Okoro, una dona immigrant nigeriana atrapada en una xarxa de prostitució. Una pel·lícula que denuncia l’existència dels CIE, presons on es tanca a persones només pel sol fet d’emigrar, i d’aquells que s’aprofiten de la seva situació d’il·legalitat per explotar-los laboralment i sexualment. Ens citem amb la Yolanda Sey a El Lloc de la Dona, un centre que atén dones que viuen en contextos de prostitució i ha creat la marca de roba Dona Kolors per ajudar a inserir aquestes dones. La Yolanda Sey denuncia el racisme social i institucional en els seus projectes artístics a The Sey Sisters o des del col·lectiu Tinta Negra perquè té molt clar que: “Les persones no som il·legals”.

‘La dona il·legal’ parla d’aquest sense sentit que existeixi aquesta manera d’etiquetar a les persones perquè ser il·legal no té cap sentit, el que passa amb aquestes persones és el que el sistema no les reconeix perquè estem fent impossible que es puguin regularitzar i els únics problemes que tenen són administratius, burocràtics.
Yolanda Sey, actriu i cantant

“Només m’ofereixen papers de negra o immigrant”

La Yolanda Sey forma part de Tinta Negra, un col·lectiu d’actors i actrius afrodescendents de Barcelona: “Estem intentant dir que ens poden donar molts més personatges dels que ens estan donant”. La Yolanda reconeix que aquell mateix dia l’havien tornat a trucar per oferir-li un paper però una vegada més especificava que havia de ser negre o immigrant. “Hi ha moltes maneres de fer-ho bé”, ‘Els Jocs Florals de Can Prosa‘, una adaptació del clàssic de Santiago Rusiñol de Jordi Prat i Coll, es va canviar la dramatúrgia de l’obra per incloure a la Yolanda i la Kathy Sey.

Quan estudiava a l’escola Eòlia em va sorprendre que van posar una obra de teatre de Londres que era Hamlet i era negra, s’ha de normalitzar que un actor faci aquesta feina, és igual el color perquè estem creant una ficció.
Yolanda Sey, actriu i cantant

Preparant el tercer disc de They Sey Sisters

Les germanes osonenques amb arrels de Ghana, Yolanda, Kathy i Edna Sey, estan preparant el seu tercer disc. Durant la pandèmia han publicat el tema ‘What is freedom for you’ per reflexionar sobre com les persones més vulnerables pateixen de forma més severa la crisis econòmica i sanitària. Les germanes Sey van donar veu al Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona que durant la pandèmia va donar més de 10.000 mascaretes i bates pels hospitals i van crear un banc d’aliments per a 350 famílies.

Les lletres de les The Sey Sisters són reivindicatives, abans de començar el tercer disc vam pensar de què volíem parlar i ens vam adonar que som reivindicatives, no podem fer-ho d’una altra manera.
Yolanda Sey, cantant i actriu

El Lloc de la Dona

Des del 1984, El Lloc de la Dona ajuda dones que viuen en contextos de prostitució o són víctimes de tràfic d’explotació sexual. L’entitat ha creat la marca de roba Dona Kolors, un projecte d’economia social que ajuda a inserir les dones que han passat pels cursos de formació. Visitem el seu taller al barri del Raval amb la Yolanda Sey.

Les dones que provenen de l’Àfrica triguen molt més temps en acabar el procés migratori, venen amb deutes molt més elevades que la resta de dones i això les té més temps vinculades a la xarxa de tràfic de persones amb fi d’explotació sexual, són dones joves que arriben sense cap tipus de xarxa.
Núria Casanovas, directora d’El Lloc de la Dona
Comparteix a: