Xapo Ortega i Xavier Artigas es van conèixer durant el 15-M, mentre tots dos formaven part de la comissió audiovisual d’aquest moviment de protesta social. Amb un escenari així, no és estrany que ben aviat veiessin que els seus interessos ideològics coincidien, i això els va dur a fundar la cooperativa Micromunster, que realitza documentals que pretenen fer-nos reflexionar sobre les ombres de la nostra societat.
El nom d’aquests dos cineastes es va fer popular, sobretot, arran de l’estrena de ‘Cuitat morta’, un documental sobre el cas 4-F i sobre la història de Patrícia Heras, una poetessa empresonada segons proves poc fiables i que es va suïcidar en un permís penitenciari. Aquest treball, que es va estrenar al Festival de Màlaga, on va guanyar un premi, i que es va endur el Ciutat de Barcelona, va provocar una forta polèmica amb la Guàrdia Urbana i amb elements de l’Ajuntament poc interessats que es passés per televisió.
Ara, Xavier Artigas i Xapo Ortega tornen amb ‘Idrissa, crònica d’una mort qualsevol’, en què recuperen la història d’Idrissa Diallo, un jove guineà que va morir el 2012 al CIE de la Zona Franca. Amb el repatriament del cos com a eix temàtic, el documental recorda les traves que la justícia espanyola va posar per accedir a la investigació policial sobre la mort d’Idrissa i com el seu cos va ser enterrat en un nínxol sense nom al cementiri. El documental es podrà veure el proper 15 de novembre en una projecció per a tots els que van participar a la campanya de micromecenatge que va ajudar a finançar-lo, i més endavant també es podrà veure al Festival de Cinema Europeu de Sevilla. Fins allà Xapo Ortega i Xavier Artigas portaran la història d’aquesta mort que algú va voler silenciar.