Aprofitant l’arribada de la 8a edició del festival Mira, un punt de trobada imperdible pels amants de la música electrònica d’avantguarda i l’art digital, la Mireia Madroñero fa un repàs a les propostes més destacades d’aquestes tendències musicals que tindrem properament a la ciutat

Festival Mira

Fabra i Coats. De dijous 8 a dissabte 10 de novembre

El Mira és un festival amb seu a Barcelona, a la Fabra i Coats, i subseu a Berlín, que aplega espectacles audiovisuals, instal·lacions d’art, projeccions 360º i so 3D. La música electrònica ocupa el pilar central i en aquesta edició, de nou, aposta per propostes tan interessants i experimentals com aquestes:

YVES TUMOR FEAT. EZRA MILLER
Fabra i Coats. Dissabte 10 de novembre a les 21.45 h

El productor nordamericà Yves Tumor és un dels més iconoclastes i enigmàtics actuals. Acaba de publicar el disc Safe in the Hands of Love, un treball impressionant, que desconcerta per la varietat de registres i estils musicals i per la urgència de llibertat creativa i expressiva. Per primera vegada a l’estat, estrena el seu nou espectacle juntament amb l’artista visual, codificador i dissenyador Ezra Miller. Un espectacle que defuig les actuacions convencionals, més proper a l’art performàtic i l’experiència sacsejadora total. Mesclen des de pràctiques BDSM fins a expressions rituals, que esquartera punk, ambient, pop i música industrial. Inquietant, violent i, alhora, captivador.

COUCOU CHLOE
Fabra i Coats. Divendres 9 de novembre a les 23 h

La proposta d’aquesta DJ i productora és també de sonoritats fosques i experimentals. La Coucou Chloé es considera una de les artistes emergents destacades de la nova electrònica, precisament, per aquesta experimentació sonora entre petards de hip hop, rap vocal modulat, cadències sensuals i una energia tremenda a la pista. Ha publicat un parell d’EPs i col·laborat amb el productor Sega Bodega. I, tot i que és francesa, actualment viu a Londres on compagina les seves actuacions amb una residència a la ràdio online de referència NTS, que promou l’escena musical underground.

Cicle DNIT

CaixaForum. Últim divendres de cada mes

El CaixaForum també aposta per l’experimentació amb el Cicle DNIT. L’últim divendres de cada mes ofereix l’oportunitat de conèixer alguns dels joves creadors més destacats del moment, amb concerts d’electrònica i nous sons de l’avantguarda.

William Basinski
CaixaForum. 30 de novembre a les 22 h

El compositor, músic i artista sonor i visual de NYC, William Basinski, fa més de 25 anys que es dedica a treballar l’experimentació sonora, sobretot, a partir de cintes magnètiques antigues. Recrea atmosferes i bells paisatges evocadors, que provoquen sensacions íntimes. Aquest desembre estrenarà en directe el seu últim treball, que es publicarà a principis de 2019, amb sons generats mitjançant ones gravitacionals emeses per dues estrelles de neutrons (Font: Observatori de Califòrnia)

Sala Laut

C/ Vila i Vilà 61

La sala Laut és un espai de programació electrònica en auge. Ofereix una programació especialitzada i rigorosament treballada cada cap de setmana de l’any, sessions de Djs i un so de gran qualitat per generar experiències totals en un ambient de club d’espai reduït (lluny de l’oferta de discoteques ja existent). Cal destacar també la col·laboració en la programació del col·lectiu Lapsus que, alhora, disposen d’un segell i festival propi també interessantíssim.

NUU
Sala Laut. 22 de novembre a les 20.30 h

El disc Gloom ha posicionat Nuu com un dels grups emergents més rellevants de la indietrònica feta a Barcelona. Aquest duet, format per l’Aida Oset i en Guillem Llotje, ha passejat durant dos anys les cançons de Gloom per Catalunya, arribant a actuar a la gala dels Premis Ciutat de Barcelona. Ara ja preparen nou material i l’última cita per escoltar en directe aquest treball exquisit de dream pop electrònic, conduït tot analògicament, volien emmarcar-la dins l’àmbit de club, en un espai nocturn i ballable i la sala Laut va ser l’opció ideal.

Club Nica

Gran Via de les Corts Catalanes, 698

A banda dels festivals, cicles i sales, cal tenir en compte l’impuls de diferents col·lectius d’electrònica a la ciutat, com ara els segells. De fet, un segell important de la ciutat, Hivern Discs i en concret, el seu AR, en Daniel Baughman, també comissiona la programació regular del club Nica, també de capacitat reduïda i un sistema de so excel·lent.

TELECTU
Club Nica. 24 de novembre

Passat Continu és el subsegell de Modern Obscure Music, casa de Pedro Vian i David G. Balash, amb el qual reediten discos antics d’artistes experimentals a recuperar. Tot coincidint amb l’aniversari del segell, convidaran a Telectu, dels quals reeditaran discos l’any que ve. És un dels duets de música d’avantguarda més importants de Portugal. Incorporen gran varietat d’elements del free jazz, rock, electrònica, minimalisme i la música concreta. Retornaran amb formació reformada, després de més de 30 anys sense actuar a l’estat.

Zen55 i les festes FEMclub

A Barcelona també s’està desenvolupant un creixent circuit de festes i propostes amb voluntat inclusiva. Per exemple, des de Zen55, que formula, cada mes, un concepte de club obert i experimental, sense límits, ni discriminacions de cap mena, fins les festes FEMclub que programa, també mensualment, al Sidecar, el projecte Femnøise.

DJ ROSARIO
Festa Ventú (Sala Apolo). Diumenge 11 de novembre a les 20 h

Cofundadora de Lesfatales, DJ Rosario és ja una DJ consagrada a les pistes de ball de tot l’estat. Forma part del catàleg de Femnøise, un projecte que sorgeix de la xarxa internacional Female:Pressure, que reuneix més de 2.000 dones, trans i artistes no binàries de música electrònica de tot el món, per potenciar la seva presència en l’àmbit de la música electrònica. Organitzen les festes de techno i House (en totes les vessants) FEMclub, amb cartell format íntegrament per artistes dones. A més a més, obren espais, generen negoci i desenvolupen accions per combatre la desigualtat de gènere en la indústria de la música.

DJ_Rosario

Sampler Sèries

L’Auditori. Activitat mensual

El cicle Sampler Sèries és la porta de l’Auditori cap a la noves creacions sonores i projectes que van des de la improvisació, a la performance i les instal·lacions sonores i de videocreació. És també un cicle que recolza l’I+D, investigació i desenvolupament en l’àmbit musical.

SINN + FORM
L’Auditori. 20 de febrer de 2019

Entre les propostes d’aquest any al cicle Sampler Sèries, és interessant citar aquest duet format per un mestre de l’electrònica europea, en Frank Bretschneider i els seus sintetitzadors modulars i l’artista visual Pierce Warnecke i les imatges d’animació abstracta processades en vídeo en temps real. Sinn+Form és una batalla sonora i visual entre l’ordre i el caos, la improvisació i el control, el contingut i la forma i, en definitiva, entre tecnologia i condició humana.

Festival Mutek

Diversos espais. Del 6 al 9 de març de 2019

El Festival Mutek és un dels altres punts forts de l’electrònica a casa nostra. El 2019 celebrarà la 10a edició, amb un cartell eclèctic ple de creativitat digital on ressalta, sobretot, la innovació, tant en el so, com en la tècnica. Té un caràcter més electroacústic i aposta per artistes consolidats però també serveix molt com a trampolí d’artistes emergents.

Sarah Davachi
Festival Mutek. 9 de març de 2019

La canadenca Sarah Davachi és una artista que debutarà aquí amb una proposta de música minimalista, fenòmens psicoacústics, drones expansius i harmonies. Crea espais sonors aurals amb ressonàncies, instrumentació de teclats analògics i sintètics i sàmplers, tot posant en pràctica els seus coneixements en musicologia (n’és doctorant i té un màster en música electrònica i gravació).