Una de les tradicions nadalenques que té més bona acollida entre els petits de la casa és la de fer cagar el tió. Aquesta tradició ha anat evolucionant i ara moltes famílies van a buscar el tió a la muntanya. L’empresa Caçations va decidir potenciar aquest fenomen i des de fa sis anys ajuden als nens i nenes a caçar els tions amagats a les muntanyes. La iniciativa va començar a Rupit, però s’ha estès per diferents punts de la geografia catalana. Un dels més sol·licitats és el parc de Collserola.

Les famílies reben un mapa amb la ruta que han de seguir per trobar el seu tió i també unes instruccions per ajudar-los a trobar el camí. A més, els envien les coordenades GPS al mòbil. Arriben al bosc on hi ha el tió i comença l’aventura per trobar-lo. Hi ha diversos nivells de dificultat en funció de l’edat dels nens i les demandes de la família. A més, els tions estan personalitzats, de manera que els nens i nenes saben que és el seu perquè porta el nom i un missatge.

Aquesta activitat es pot fer els dissabtes i diumenges, des de mitjans de novembre fins abans de Nadal, costa 35 euros i es reserva per internet. Són tions d’uns 35cm de llarg i 15cm de diàmetre i porten barretina. Cada vegada més famílies hi participen. Durant el 2018, a Collserola, es van caçar 270 tions i aquest any preveuen igualar o superar aquesta xifra.

El tió de Nadal, una tradició d’origen pagà

El tió és una tradició molt arrelada a Catalunya i Aragó que, inicialment, estava relacionada amb la natura i era un ritual dirigit a propiciar l’abundància de la terra durant l’hivern. També servia per potenciar la cohesió familiar. Originàriament aquest tronc màgic es cremava i les cendres es guardaven com a amulet protector de la casa, els camps i el bestiar. L’acte de cagar el tió està relacionat estretament amb el do de la fertilitat.

Ara, la tradició consisteix en col·locar el tió en un racó de la casa, normalment a prop de l’arbre de Nadal, tapat amb una manta i vestit amb una barretina. Durant uns dies s’alimenta i, la nit de Nadal, se li canta una cançó mentre se li donen cops amb un bastó perquè cagui els regals.