Els nostres tres convidats d’avui tenen en comú l’amor pel teatre i el compromís amb el temps que els ha tocat viure. La Lali Álvarez, per exemple, es va formar en filosofia a la UB i en direcció i dramatúrgia a l’Institut del Teatre. Més tard, va donar veu a un ‘Ragazzo’ mort a Gènova o va posar Barcelona castigada contra la paret. El Jorge-Yamam Serrano, en canvi, alterna la seva carrera com a actor amb la direcció de la companyia La Rueda, amb qui ens ha desitjat ‘Que vaya bonito’ o ha organitzat un ‘Camargate’ al Tantarantana. I l’Aleix Fauró és cofundador de La Virgueria, una companyia que ha fet ‘Snorkel’ en mars contaminats i que ha mesurat quin és ‘El pes del plom’ de les bales que es disparen en el nostre nom. I avui els rebem tots tres per comprovar si realment el teatre és una arma carregada de futur.

 

Teatre polític o teatre compromès?

Què és el teatre polític? És el teatre que denúncia les carències de l’administració? És el que reivindica els desfavorits en una societat egoista? És el que es fa en els casals de barri, a les places públiques o als locals ocupats, o pot ser també el que es fa a les grans sales, subvencionades pel govern i que cobren 30 euros l’entrada? Aquestes qüestions centren la taula de teatre polític que hem plantejat, just ara en què la societat barcelonina viu jornades continuades de protesta als carrers i estem a les portes d’una nova campanya electoral.

La trinxera teatral

Sigui com sigui, els tres convidats d’avui són exemples clars de teatre militant, i ho demostraran en breu amb les seves noves propostes. Lali Álvarez estrenarà al TNC, a la Sala Tallers, l’espectacle ‘Mateix dia, mateixa hora, mateix lloc’, que portarà als escenaris adolescents i gent gran perquè parlin de com canviar la societat amb l’activisme i el compromís. Jorge Yamam-Serrano reestrenarà al Tantarantana ‘La revelació 1.0’, un retrat del paper del “whistleblower”, aquell que, com Eduard Snowden o Julian Assange, té un secret que avergonyeix un estat. I per acabar, Aleix Fauró presentarà a l’Arnau Itinerant, a la Lleialtat Santsenca, l’espectacle ‘Com menja un caníbal’, en què parla de la solidaritat entre individus en el context del capitalisme. Tots ells seran als escenaris perquè la reivindicació d’una societat justa se senti per tota la platea i el teatre torni a ser, un cop més, la casa de totes les revolucions.