Daniel Giralt-Miracle ha estat una figura cabdal en l’expansió del coneixement sobre Barcelona i el seu patrimoni artístic durant el segle XX. És crític, comissari i director museístic.  Això li ha valgut el reconeixement de l’Ajuntament i aquest dilluns a la tarda l’alcaldessa, Ada Colau, li ha lliurat la Medalla d’Or al Mèrit Cultural. La decisió va ser presa durant la sessió plenària del Consell Municipal del 22 de febrer, que també va reconèixer Anna Maleras Colomé —per la seva implicació en la internacionalització de la ciutat com a centre mundial de la dansa— i el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert.

Peça clau en la configuració del MACBA

Entre les aportacions més destacades de Daniel Giralt-Miracle al patrimoni cultural de la ciutat, destaquen el seu paper bàsic en la configuració del MACBA i el compromís constant amb Barcelona, exemplificat amb la donació recent del llegat artístic del seu pare, Ricard Giralt-Miracle. També són importants els seus estudis sobre Antoni Gaudí i Salvador Dalí.

L’arquitecte Juli Capella i la catedràtica d’història de l’art de la UB Mireia Freixes han estat els encarregats de reproduir la glossa del guardonat. En l’acte també hi ha intervingut el tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, que ha destacat que el guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural és un dels crítics més respectats dins i fora de les nostres fronteres i ha remarcat la importància que va tenir en l’organització de l’Any Gaudí.