Avui rebem a l”Àrtic’ tres editors que, en el més dur de la crisi, van cometre l’heroïcitat de fundar una editorial. La primera va ser la Laura Huerga que, juntament amb el Jordi Fernández, va fundar Raig Verd el 2011. Un any més tard, el Ricard Planas, el Ramon Mas i el Pau Clemente van obrir Males Herbes, i, el 2014, l’Eugènia Broggi es va afegir al grup d’herois amb L’Altra Editorial. I tot i que totes tres es consideren editorials petites, el cert és que el seu catàleg de noms no ho és: Lucia Berlin, Stephen King, Svetlana Alexeievitx, Maggie O’Farrell o Max Besora són alguns dels seus autors, i sempre en català. Per això tots tres són, per mèrits propis, a la Setmana del Llibre en Català, i avui també a l”Àrtic’, on tenim clar que la millor literatura sovint és com la confitura, que se serveix en els pots més petits.
Llançar-se a la piscina
Quan Raig Verd, Males Herbes i L’Altra van obrir les portes, la crisi econòmica passava pel seu pitjor moment. En el mercat de les lletres catalanes, a més, les editorials clàssiques havien sigut absorbides i comprades per segells editorials més grans, i va ser precisament aquesta uniformitat en l’oferta el que els va animar a embarcar-se en un projecte com aquest. A la manca de títols en català en gèneres com l’assaig i en tipologies narratives com la ciència-ficció, el thriller o la novel·la feminista, s’hi sumava una voluntat, expressada per totes tres editorials, de fidelitzar els lectors, de fer del seu catàleg una declaració d’intencions.
Editar contracorrent
L’Altra, Males Herbes i Raig Verd van capejar la crisi i continuen endavant, publicant cada any entre nou i 12 títols cadascuna. La seva existència demostra que hi ha marge per a la literatura en català en un mercat en què les grans companyies copen les llibreries i en què el castellà és la llengua predominant. Poden semblar supervivents en terra hostil, però el cert és que, tots tres, s’han fet un lloc en les lletres de casa nostra.