La diàspora africana també va ser musical. Improvisació, “call and response” i polirítmies complexes són algunes de les característiques distintives de la tradició subsahariana de les quals s’han nodrit infinitat de gèneres musicals moderns com el jazz, el rock, la rumba o el hip-hop. Però darrere d’aquesta influència global hi ha la història de milions de persones capturades i tractades com a mercaderia durant el comerç transatlàntic d’esclaus, per als quals la cultura va ser en molts casos una forma de supervivència i comunicació. El primer Middle Passage Festival -nom amb què es coneixia una de les rutes britàniques de transport d’éssers humans- ha volgut retre homenatge a tot el seu llegat amb set dies de programació cultural que ens mostren fins a quin punt la cultura afro és present a l’escena barcelonina.
Indee Styla presenta disc
La cantant i coreògrafa Indee Styla ha estat una de les artistes seleccionades en la primera edició del Middle Passage Festival. La seva és una sonoritat eclèctica i canviant amb el hip-hop com a punt de partida. La barcelonina, nascuda a Pamplona, s’ha deixat portar pels ritmes brasilers en el nou disc. L’ha batejat ‘Gloria’, com el barri de Rio de Janeiro on ha compost i gravat els temes.
L’art urbà d’Akore a ‘Triunfadores camuflados’
Les seves obres són visibles a diversos murs de Barcelona, però Akore ha portat ara el seu art a la pantalla amb el documental ‘Triunfadores camuflados’. Un projecte dirigit per Ricardo Moreno que narra històries personals de joves que van fugir de la pobresa i els conflictes dels seus països per arribar a Europa a construir una vida millor. Un retrat d’empoderament que mostra els protagonistes com a supervivents d’un viatge heroic a través del continent africà. El treball també té una dimensió instal·lativa a través de diverses peces que l’artista ha creat utilitzant materials tan diversos com una porta de camió, un bidó de benzina o una antena de televisió.