La immersió lingüística a Catalunya ha estat el centre d’una jornada de xerrades que ha organitzat Societat Civil Catalana (SCC). L’entitat unionista ha convidat una vintena d’experts, entre professors universitaris, escriptors i periodistes, per parlar sobre la convivència del català i l’espanyol i reclamar un model lingüístic de consens.

La primera ponent a intervenir ha estat la professora de l’Institut Francès de Geopolítica, Barbara Loyer, qui ha parlat sobre territoris que també estan en conflicte polític com el Quebec, al Canadà. Els participants han abordat la qüestió del model lingüístic des de diferents vessants: la històrica, la situació socioeconòmica de la població, la relació de la llengua amb el context polític i l’educació. L’encarregat de tancar la ‘Jornada sobre Convivència Lingüística a Catalunya’ serà l’escriptor Arcadi Espada, que ja ha participat anteriorment en altres actes unionistes.

De fet, les crítiques a la immersió lingüística del català no són noves i ja fa temps que SCC considera que l’espanyol també hauria de ser llengua vehicular a les escoles públiques catalanes. El president de l’entitat, Fernando Sánchez Costa, ha assegurat que la immersió lingüística als centres “no es correspon amb la normalitat de la nostra societat civil, que té dues llengües”, malgrat que les assignatures de català i castellà són obligatòries a primària, secundària i batxillerat.

L’administració espanyola, a la jornada de SCC

Una de les presències destacades a la jornada ha estat la d’Espanya Global, una secretaria que depèn del Ministeri d’Afers Exteriors i la qual ha estat envoltada per la polèmica en els últims dies per l’informe ‘La realitat sobre el procés independentista’.

Els presos Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han denunciat el document perquè consideren que se’ls vulnera la presumpció d’innocència. Ara bé, des d’Espanya Global, la secretaria d’Estat, Irene Lozano, ho ha negat rotundament i ha especificat que l’informe està basat en fets, dades i que vol combatre la desinformació.