Tradicionalment el Nadal era un temps de recolliment i celebració en família… fins que va arribar el capitalisme, el Black Friday i es va disparar el consumisme. Per canviar patrons de consum, volem donar idees originals per fer regals sostenibles i evitar haver de tornar el típic jersei horrible.

1

Carlings i la roba virtual

Es tracta de roba virtual, no existeix en la vida real

. És una opció de compra per la qual han començat a optar alguns “influencers” o instagramers, gent per a qui la vida és posar a les fotos amb roba guai. Al web de Carlings, la marca escandinava de roba que ha creat aquesta línia de roba virtual, es poden veure tots els models que hi ha disponibles com ara abrics que no t’abrigaran mai o pantalons que no hauràs de planxar, entre d’altres. Tot és unisex, sense talles i costa entre 10 i 30 euros. Els ingressos es donen íntegres a l’ONG Wateraid que treballa arreu del món perquè la gent tingui accés a aigua potable. La clau per posar-se la roba és molt senzilla: primer us heu de fer una foto on vulgueu que us vesteixin, llavors compreu al web de Carling la peça que voleu i els envieu la foto. Una mena de sastres 3D ajusten la roba a vosaltres, a la postura que teniu a la foto, i us tornen la imatge ja amb la roba posada, llesta per estrenar a xarxes.

2

Lloguer de vestits a H&M

Cada cop més el que importa és el moment, la foto. Llavors, per què acumular roba que volem per a una ocasió i després ja veiem com un residu? També per això, el lloguer de roba de tota la vida ha tornat i ha permeabilitzat al “fast fashion”: H&M ha anunciat que a la seva botiga central començarà a fer lloguer de vestits de festa i núvia per reduir l’impacte ambiental. Enguany fan la prova pilot a la seu central d’Estocolm i si funciona ho expandiran a altres països. Es podran agafar per 33 euros setmanals fins a tres peces, totes de col·leccions sostenibles.

3

L'”upcycling” i Agustín Power

Hi ha dissenyadors que justament treballen a partir del residu aliè, que fan roba nova a partir de roba que la gent havia llençat. Un clar exemple és el que fa Agustín Power, un dissenyador uruguaià que viu a Barcelona i que només treballa fent “upcycling”, és a dir reciclant roba per fer-ne de nova. Moltes de les teles i peces sobre les que treballa se les ha trobat a les escombraries (roba no apta per a maniosos), però sens dubte es tracta d’una forma enginyosa de donar a la brossa nova vida.

4

MODA-FAD Challenge

El primer MODA-FAD Challenge es va celebrar el novembre al Museu del Disseny com una cita amb la sostenibilitat, el reciclatge i la conscienciació. Consisteix en una marató d'”upcycling”: reaprofitar 150 quilos de roba per fer-ne de nova. El projecte està protagonitzat per 30 estudiants de 15 escoles de disseny, que repartits en sis grups han fet alguns canvis a contra rellotge, en 48 hores. Roba Amiga ha estat qui els hi ha cedit aquests 150 quilos de roba que la gent havia llançat però que continuava sent perfectament apta per vestir la gent, només que potser estava una mica passada de moda, tacada, trencada o en la majoria dels casos, l’havien avorrit.

5

Loteria Mantera

El Sindicat de Manters ha fet una col·lecció càpsula de 20 jaquetes texanes intervingudes per 20 artistes de renom, com Olga Capdevila, Ricardo Cavolo, Flavita Banana o Reskate que se sortejaran el 6 de gener. Els números valen 10 euros i es poden comprar al web del sindicat. Amb la recaptació donaran oportunitats laborals a nois que ara mateix fan de manters per guanyar-se la vida.

6

Arlet Kuns

Arlet Kuns és resident de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i ha impulsat la seva pròpia marca de jaquetes reciclades

. En aquest manifest critica la pèrdua d’identitat per vestir com la resta del món, gairebé d’uniforme i per això proposa fer peces úniques. Si et compres una jaqueta única és impossible que et passi allò tan comú i que fa tanta ràbia que és creuar-te amb tot de gent que va com tu. Per algun motiu les jaquetes texanes s’han convertit en una tanca publicitària dels pensaments i reivindicacions de qui la porta, quan sempre ho havia estat la samarreta. Les d’Arlet Kuns també estan fetes al gust del consumidor, són peces úniques fetes a partir de jaquetes de segona mà i es tracta d’una dissenyadora molt jove i amb molta empenta.

7

Wearpure

Wearpure és una tecnologia desenvolupada a Barcelona i que se basa en un fil de plàstic reciclat que pot netejar l’aire. L’empresa barcelonina Noumena fabrica sota demanda i en 3D les peces que contenen aquest fil d’absorció de CO2. L’abric resultant que s’ha fet, és un prototip i qui el vulgui li faran a mida i amb impressora 3D. La màgia li ve d’aquest fil brillant que veiem a la superfície i que conté una barreja de minerals que tenen aquesta capacitat, la d’absorbir CO2.

Comparteix a: