De la nova onada de música tradicional moderna han sorgit projectes artístics que reivindiquen les arrels i el folklore popular tot convertint-lo en quelcom original i nou. Veiem vuit exemples de com aproximar-se al folk des d’una perspectiva contemporània.

1

Tarta Relena

Aquest duet que formen la Marta Torrella i l’Helena Ros és un dels projectes més originals i que més s’han prodigat aquest 2019, tot actuant i encisant arreu. Van presentar el seu primer EP ‘Ora pro nobis’ a principis d’any, en què hi ha cants a capella, polifonies, unisons i dissonàncies; un recull de cançons de les illes mediterrànies de Còrsega, Creta i les Balears. També inclou cançons sefardites i cristianes antigues i, fins i tot, hi apareix la Björk collint figues a Mallorca! Un autèntic treball de camp amb veus prodigioses, carisma total i molta simpatia. En algunes peces incorporen també fragments electrònics.

2

Marala Trio

La Fira Mediterrània és l’aparador per excel·lència de música tradicional i en l’edició d’enguany inclou l’espectacle de Marala Trio ‘Binaural_Música a cau d’orella’, en què a través de micròfons binaurals, que capten el so en 360º, i auriculars es podrà gaudir en clau íntima del seu cançoner inspirat en música tradicional dels Països Catalans. Cal dir Països Catalans perquè les tres integrants provenen dels tres territoris: Catalunya, País Valencià i Mallorca. De nou, tres grans veus joves i molt prometedores de l’escena actual.

3

Laura LaMontagne

Tots els projectes que avui citem són interessants i importants perquè, a banda de la recomposició, de la interpretació o, fins i tot, de la creació pròpia, hi ha un treball d’estudi previ molt acurat de les fonts. Un altre cas rellevant és el de la Laura LaMontagne, que reivindica, entre diverses llengües, la galaicoportuguesa, una llengua que ja no s’utilitza però que fa reviure en la seva interpretació particular d’aquestes cançons del segle XIII de Martín Códax. Un cançoner que ella admet que adora i que, com dèiem, ha investigat amb devoció i que ara adapta en clau sensible contemporània. A banda de la música, ella també practica la rapsòdia, la poesia i les arts visuals digitals; és, per tant, tota una artista multidisciplinària.

4

Rodrigo Cuevas

Rodrigo Cuevas entén el folk com una brida necessària i permanent i això li permet jugar-hi i sacsejar-la. Aquest asturià és cantant, però també músic amb formació acadèmica de piano i tuba, compositor i una bèstia autèntica dalt l’escenari. Un tret característic dels seus espectacles i projectes és l’humor i a través d’aquest i del glam i la irreverència més pròpies del cabaret, aconsegueix fer postmodernor d’allò més bàsic i fonamental per a ell: el folk tradicional asturià.

5

Laboratoria Flamenco Project

Laboratoria Flamenco Project és un quartet femení que canta, balla però, sobretot, investiga i experimenta des de la tradició del flamenc i de la condició de la dona. Presenten ara el seu últim espectacle ‘Y perdí mi centro’, un projecte multidisciplinari amb música, dansa i performance. Elles diuen que volen generar un diàleg mitjançant el llenguatge comú del flamenc, però, sobretot, transcendir-lo. Els seus espectacles són un homenatge al clàssic, però amb la pulsió del moment, com la incorporació de la música electrònica i sempre des d’una òptica feminista i conscient.

6

Ami Dang

Ami Dang és una creadora, productora i intèrpret experimental de Baltimore, concretament. Ella combina la veu, el sitar i l’electrònica però en el seu tercer disc, ‘Parted plains’, entrega un cançoner completament instrumental amb el sitar com a instrument base i en multicapes. Es tracta d’una artista que explora en el folklore, ja que el disc conté moltes melodies i ritmes de raga indi clàssic. És una de les figures més rellevants de la música ambient emergent, que fusiona tradició amb contemporaneïtat, est i oest i paisatges sonors bucòlics i espirituals.

7

Kader Tarhanine

Se’l considera ja l’hereu privilegiat de formacions tan importants com Tinariwen que, als anys 90, van donar a conèixer al món la música tuareg moderna, com deies, que mesclava música tradicional africana amb guitarres elèctriques properes al blues i el rock. Ell en aquella època de rebel·lió sahariana era ben petit, però ha rebut influències musicals de totes les regions de Mali i Algèria, ja que viu a cavall d’ambdós països. Tot i ser ben jove, acaba de publicar el seu primer disc internacional i amb el seu talent, carisma i lletres poètiques va encisar, precisament, el primer mànager de Tinariwen que va esdevenir el seu productor.

8

Buscabulla

De Puerto Rico no només s’exporta musicalment el reggaeton, sinó també propostes com la d’aquest duet que reivindiquen el retorn a les arrels no només en sentit artístic, sinó també real. Després d’un temps a Nova York han retornat al seu Puerto Rico natal i acaben de llançar aquesta cançó, que és justament una crida als orígens i la defensa de les tradicions. Amb l’èxode massiu als EUA, la crisi econòmica i la desintegració del país, el videoclip de ‘Vámono’ s’inspira en el festival de les màscares d’Hatillo i vol capturar l’essència de les festivitats i exaltar les arrels pròpies.. El disc de debut del grup està previst l’any que ve.

https://www.youtube.com/watch?v=weIwiyBWeWI

Comparteix a: