Per tradició històrica, la música instrumental sovint s’identifica amb la clàssica, però ja fa temps que la música més contemporània ens arriba directa a l’ànima sense la necessitat de paraules. Aquest trimestre que comença, l’agenda de concerts de Barcelona demostra, de forma més literal que mai, que la música és un llenguatge universal. Aquí teniu la llista dels més destacats:

Yann Tiersen

Auditori Fòrum. 2 d’octubre

El fabulós destí de Yann Tiersen va lligat al de la pel·lícula ‘Amélie’, de la qual va compondre una banda sonora convertida en referent de la cultura popular. Però la música del francès va més enllà del cinema i aquest 2019 ha publicat el disc ‘All’, gravat al seu estudi de l’illa d’Ouessant i que presenta a l’Auditori Fòrum el 2 d’octubre.

Lindsey Stirling

Sala Razzmatazz. 5 d’octubre

Lindsey Stirling ha portat el violí a una nova dimensió i no només en els seus videoclips, que acumulen desenes de milions de visites. La californiana presentarà el 5 d’octubre a la Sala Razzmatazz el seu xou coreografiat amb ritmes propers al hip-hop, l’electrònica o el pop.

Ara Malikian

Palau Sant Jordi. 5 d’octubre

El mateix dia que Lindsey Stirling pugi a l’escenari a Razzmatazz, un altre violinista estarà actuant en un recinte bastant més gran, el Palau Sant Jordi. Ara Malikian ja fa anys que s’ha consolidat com a instrumentista de referència amb la seva barreja de música folklòrica i contemporània.

Sara Fontán

Antiga Fàbrica Estrella Damm. 21 de setembre

L’experimentació sonora està en l’ADN de la barcelonina Sara Fontán, que amplifica el violí per portar-lo a sonoritats més electròniques i dissonants. Ha estat membre de Manos de Topo o La Orquesta del Caballo Ganador, i ara fa tàndem amb un altre entusiasta de la música instrumental més avantguardista, Edi Pou, dels Za!. Junts pujaran a l’escenari de l’Antiga Fàbrica Damm dins el festival BAM.

AMFest

Fabra i Coats. De l’11 al 13 d’octubre

L’AMFest s’ha especialitzat en programar bandes eminentment instrumentals vinculades a gèneres com el postmetal, el posthardcore o el blackgaze. Enguany destaquen grans noms internacionals com Zeal & Ardor, Deafheaven o Alcest, que hi actuaran només uns dies abans de publicar el seu nou disc, ‘Spiritual instinct’.

Mike Mossman i Perico Sambeat

Sala Jamboree. 28 de setembre

El trompetista Mike Mossman ha compartit escenaris amb les grans figures del free jazz i ha estat nominat a un Grammy. A la banda sonora de la pel·lícula ‘Chico y Rita’, de Fernando Trueba, va emular una de les grans icones de la trompeta, Dizzy Gillespie. El 28 de setembre congregarà el públic del nostre temple del jazz, la sala Jamboree, acompanyat d’un dels millors saxofonistes de l’escena autòctona, Perico Sambeat.