Any 1977. Un joveníssim Roberto Bolaño es trasllada a Barcelona a viure en un pis minúscul de 25 m2 al número 45 del carrer dels Tallers. Era habitual veure’l prenent cafè al bar Cèntric mentre escrivia versos i contes. L’habitatge de l’escriptor xilè al Raval és un dels més de 300 punts que assenyala el Mapa literari de Barcelona, impulsat per l’oficina Unesco Barcelona Ciutat de la Literatura de l’Ajuntament. En plena diada de Sant Jordi, la Marina Espasa ens acompanya a fer un recorregut per Ciutat Vella, una de les zones amb més referències de llibres i autors.
‘Homenatge a Catalunya’, en vinyetes
Un altre dels punts destacats del Mapa literari és la plaça de George Orwell. Curiosament, el creador del gran germà que tot ho controlava a ‘1984’ dona nom al racó on es va instal·lar la primera càmera de videovigilància de la ciutat, l’any 2001. Una ironia recollida en la primera adaptació gràfica de l’obra que l’autor britànic va publicar el 1938, ‘Homenatge a Catalunya’, en què relata la seva estada a Barcelona per lluitar contra el feixisme a la Guerra Civil Espanyola.
Per a la il·lustradora Andrea Lucio i el periodista Jordi de Miguel, l’estructura narrativa del llibre d’Orwell, plena d’anades i vingudes i salts en el temps, és especialment interessant per al llenguatge del còmic i així ho ha plasmat en aquesta obra que publica Rosa dels Vents i que segueix les passes de l’autor entre el front d’Aragó i Barcelona, on va viure els fets de maig del 37 atrinxerat al terrat del Teatre Poliorama. Una experiència en contacte directe amb els totalitarismes que li va servir per escriure, després, algunes de les seves obres més crítiques, amb què va mostrar les perversions de la deriva socialista i es va anticipar a la societat burocràtica i hiperpolítica.