Amb motiu de la Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, són molts els qui estan volent fer arribar un missatge tan important com és el de cuidar el medi ambient i el planeta. I des de l”Àrtic’ ens hi sumem amb set propostes del David Guzman que demostren la preocupació (també editorial) pel medi ambient.
1
Off
Xavier Salomó, 2014. Ed. Flamboyant
Una de les realitats (també amb un mirall als llibres) és que les noves generacions estan liderant el canvi d’actitud davant el problema del medi ambient. ‘Off’ està protagonitzat per una nena-heroïna amb aspecte de Caputxeta que té una missió: tancar totes les nuclears. Juntament amb el seu amic cérvol, la protagonista desafiarà tots els obstacles amb coratge, imaginació i fantasia poètica per aconseguir el seu objectiu i arribar a un entorn en el qual poder viure tots millor.
2
Migrants
Issa Watanabe, 2019. Ed. Libros del Zorro Rojo
Aquest àlbum narra el drama de les persones obligades a deixar enrere casa seva, a buscar refugi, però sense arribar-nos a dir el perquè. Watanabe es focalitza en el viatge incert i ple de riscos (com ara el mar o l’amenaça de la mort) que han de fer aquestes persones amb forma d’animals antropomòrfics.
3
El motín de la naturaleza
Philipp Blom, 2019. Ed. Anagrama
El gran historiador i assagista alemany de l’enciclopèdia, Philipp Blom, acaba de publicar un assaig sobre la crisi climàtica que ens convida a rellegir (des de la ciència, la societat i la cultura) un dels períodes més cruels en la història del clima: la interrelació entre canvi climàtic i desenvolupament cultural a Europa en el període conegut com a Petita Edat de Gel, que ell examina en l’arc que va de finals del segle XVI al XVIII. Aquí hi barreja microhistòria com ara la de Carlo Ginzburg, parla de comerciants, bruixes cremades a la foguera, ocultisme, migracions, literatura o filosofia.
4
Monstres de veritat (amenacen el planeta)
Marie G. Rohde, 2019. Ed. Zahorí
Es tracta d’un àlbum que assenyala, amb un punt d’humor, alguns dels principals enemics del planeta. L’humor o l’enfocament didàctic per arribar a totes les Gretes Thunberg necessàries. Un llibre que es fa ressò d’alguns dels monstres que de veritat fan perillar l’equilibri mediambiental. Aquests són els monstres que ens han de preocupar: Fumigator, responsable dels pesticides; el Trencasons (contaminació lumínica); Caldasaure (escalfament global); Octoplàstic, alimentat per les deixalles dels humans, o Txapapot, que escampa la seva taca negra de petroli pel mar.
5
Per què les dones salvaran el planeta?
Diverses autores. Ed. Raig Verd, 2019
Un llibre coral de títol provocador que és una col·lecció d’assajos amb algunes figures tan potents com l’activista Vandana Shiva, que parla de la justícia social, la lluita per la igualtat i la protecció del planeta. Lluita ecològica i lluita feminista en un volum que recull més d’una vintena d’articles i entrevistes.
6
Los asombrosos trabajos del planeta Tierra
Rachel Ignotofsky, 2019. Ed. Capitán Swing
Un llibre que ens porta pels ecosistemes microscòpics a l’Amazònia, el desert d’Atacama, la conca mediterrània i la Sibèria oriental, entre d’altres, i en tots els casos amb una descripció detallada, il·lustrada i raonada de què s’hi troba, qui hi viu, quins són els grans beneficis i quines les grans amenaces.
7
Non stop
Tomi Ungerer, 2019. Ed. Kalandraka
Nou Ungerer (que va morir al febrer) presenta un món amenaçat per la contaminació i les guerres, amb un protagonista (Vasco) que va errant tot sol guiat i protegit per la seva ombra en una suma de paisatges devastadors. Un llibre que significativament comença dient: “Els ocells, les papallones i les rates havien tocat el dos. L’herba i les fulles s’havien marcit. Les flors ja només eren un record. Els carrers i els edificis havien quedat deserts. Tothom havia marxat a la Lluna”.