El 14 de novembre del 1719 va néixer a Àustria un violinista i compositor que s’ha fet cèlebre gràcies al seu fill, un dels compositors més importants de tots els temps. Coincidint amb el 300è aniversari del naixement de Leopold Mozart, fem un recorregut per la nissaga familiar dels Mozart.

Leopold Mozart

Leopold Mozart va néixer a Augsburg (actualment Alemanya) el 1719 i, bàsicament, se’l coneix per haver estat el pare de Wolfgang Amadeus Mozart. La seva vida va començar en una família humil (el pare relligava llibres i la mare era mestressa de casa) i, pel que sembla, els seus pares volien que el seu fill fos ordenat sacerdot, però ell va preferir, inicialment, estudiar dret. Així doncs, va traslladar-se a la ciutat de Salzburg, on va començar dret i filosofia, però van fer-lo fora a causa de les seves moltes faltes d’assistència pel seu interès pel teatre i les arts en general. Des de petit va cantar al cor de l’església; per tant, la música sempre va estar present en la seva vida. Però no va ser fins que va deixar d’estudiar dret i filosofia que va centrar-se en la seva carrera com a violinista i compositor. Tenia 21 anys quan va decidir dedicar la seva vida a la música i va publicar les seves primeres obres. Inicialment va treballar com a violinista de l’arquebisbe de Salzburg per, més tard, esdevenir el compositor de la cort. Però tot va canviar quan, després de casar-se, va néixer el seu fill més famós.

Wolfgang Amadeus Mozart

Leopold no va trigar a adonar-se de l’immens talent del seu fill

, de manera que, progressivament, va anar deixant enrere la seva carrera com a músic per centrar-se en l’educació dels seus fills i, en particular, a portar de gira arreu d’Europa el seu fill, que, amb només 6 anys, ja componia i tocava el teclat i el violí. Amb 14 anys ja va estrenar la seva primera òpera seriosa: es tracta de ‘Mitridate, re di Ponto’, estrenada a Milà l’any 1770.

Maria Anna Mozart

Leopold va tenir vuit fills, però només en van sobreviure dos. Wolfgang Amadeus és el més famós, però de vegades oblidem una nena prodigi, més gran que Wolfgang, però que si no hagués estat dona, segurament, avui en reconeixeríem la genialitat. És Maria Anna Mozart, àlies “Nannerl”. Era una gran intèrpret del teclat i, pel que sembla, hauria pogut dedicar-se a la música si no hagués estat dona. Al segle XVIII les dones no podien aspirar a tenir una carrera professional; el seu destí necessàriament era casar-se i tenir fills. I així va ser. De fet, va casar-se amb un home ric, tal com Leopold li va indicar, i a partir d’aquell moment la música només va ser un entreteniment a l’interior de casa seva. No obstant això, a continuació us deixem una de les obres que apareixen en el ‘Nannerl Notebuch’, una mena de llibreta on Leopold Mozart anotava composicions diverses i exercicis per a piano, algunes d’atribuïdes al seu fill i d’altres, a ell. El curiós del cas és que, malgrat que el quadern era de Nannerl, no hi consta cap inscripció pròpia (pel que sembla, en ser una dona no se li hauria permès fer-ho). Però no són pocs els que opinen que, segurament, Nannerl també és autora d’algunes d’aquestes obres, malgrat que no s’hagi pogut documentar.

Franz Xaver Wolfgang Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart, a banda de ser un compositor genial, també va tenir una vida privada. I curiosament es va casar amb la cosina de Carl Maria von Weber, Constanze. D’aquesta relació en va néixer un altre compositor, menys conegut però també amb el cèlebre cognom Mozart: Franz Xaver Mozart. La nissaga la va començar Leopold Mozart amb els seus dos fills: Wolfgang Amadeus i Maria Anna (“Nannerl”), i Wolfgang va tenir dos fills més, dels quals un (Franz Xaver Mozart) també va dedicar-se a la música, tot i que amb menys fortuna que el seu pare, esclar. Tot i la llegendària rivalitat entre Mozart i Salieri, aquest darrer va donar classes al fill menor de Mozart, Franz Xaver.

Franz Xaver va morir sense haver-se casat i, per tant, sense fills. Igual que el seu germà, Karl Thomas Mozart, que va tenir formació musical però que també va morir sense descendència. La nissaga dels Mozart va acabar aquí, però el llegat d’aquest cognom és etern.

Comparteix a: