La cineasta catalana Judith Colell va ser escollida presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català el mes de juliol passat. Aquest estiu, a més, ha presentat ’15 horas’, la seva nova pel·lícula, i ens ha vingut a parlar de tot plegat a l”Àrtic’.

L’hora de Judith Colell

L’Acadèmia del Cinema Català viu el relleu de la seva presidència en un moment complicat: a la crisi per la pandèmia s’hi suma una davallada en la taquilla dels films fets a Catalunya, una crisi econòmica que afecta Televisió de Catalunya i que fa que es produeixin menys films, i un canvi en el model audiovisual amb l’entrada de les plataformes com Netflix o HBO. Enmig de tot plegat, Isona Passola deixa la presidència i Judith Colell haurà d’enfrontar-se a una etapa de grans canvis.

“Hem tingut moltíssimes reunions amb la consellera de Cultura, amb TV3, nosaltres també formem part de tot aquest engranatge que, en certa manera, lluitem per intentar revertir situacions que no estan bé en aquests moments. La gent s’està anant a treballar a Madrid perquè aquí hi ha menys rodatges i pensem que això, ja no només nosaltres, nosaltres, les associacions de productors, de guionistes, d’actors. Tots podem fer força i en aquest sentit jo penso que tenim molt a fer.”

Judith Colell
Judith Colell
Els membres de la nova junta directiva, que presideix Judith Colell

El paper de l’Acadèmia en el suport de les produccions catalanes, la gestió dels Premis Gaudí, les reclamacions a un govern que no sempre ha sabut valorar la cultura, o les relacions amb altres acadèmies seran alguns dels principals fronts d’una presidència amb un equip paritari que vol, també, augmentar la presència de les cineastes dones en la indústria.

“Ja sé que hi ha molt agent que està molt en contra de les quotes, treuen lo de la meritocràcia, i jo no hi estic gens d’acord. Jo penso que ara hi ha una tendència clara en tots els àmbits moltes vegades per decantar-se pel costat masculí, però és que fins i tot a nivell inconscient. Tens dues coses sobre la taula i sempre tires més cap al director. Tenen més pressupost que les dones també els directors. En general fan pel·lícules de més pressupost. A CIMA fan un informe cada any i això es veu molt claríssimament.”

Judith Colell

Judith Colell ha estat molt enfeinada aquest any. A més de guanyar la presidència de l’Acadèmia, la cineasta ha presentat al Festival de Màlaga ’15 horas’, el seu nou film i la seva primera producció internacional. Rodada a la República Dominicana, ’15 horas’ narra el patiment d’una dona maltractada pel seu marit i ignorada pel seu entorn. Amb aquest nou títol, la directora de Sant Cugat recupera el realisme social i el cinema de denúncia que han marcat la seva carrera.

Una cineasta amb ànima revolucionària

Judith Colell va néixer el dia de la presa de la Bastilla, el 14 de juliol, i l’any del Maig del 68, així que es podria dir que la futura cineasta ja va arribar al món sent tota una revolucionària. I és que alguna cosa té d’antisistema haver iniciat una carrera com a directora a finals dels 90, en un moment en què el cinema semblava que havia de ser una cosa d’homes, i fent-ho, a més, reivindicant ‘El domini dels sentits’ i visibilitzant les ‘Dones’ com a grans protagonistes.

Tot això, abans de viure ’53 dies d’hivern’ a Barcelona o abordar la xacra de l’abús infantil en la pell de l’‘Elisa K.’. Però la Judith és de les que creu que el masclisme sistèmic es pot combatre des del cinema, amb títols com la recent ’15 horas’, però també des de les institucions. I és per això que acaba d’agafar el relleu d’Isona Passola com a presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català. L’excusa perfecta per convidar-la avui a l”Àrtic’, on tot i tenir amb nosaltres a tota una acadèmica, intentarem no posar-nos gaire ortodoxos…

Judith Colell

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a