El director Juan Carlos Martel i l’actriu Elena Martín són al Teatre Lliure amb l’espectacle ‘La malaltia’, i ens l’han vingut a presentar a l”Àrtic’.

El mal de ser jove

El 1926, Ferdinand Bruckner va estrenar l’espectacle ‘El mal de la joventut’, en què un grup de joves nihilistes, pessimistes i suïcides intentaven, sense sort, trobar un sentit a les seves vides. 100 anys més tard, Juan Carlos Martel ha actualitzat aquell text per retratar la joventut actual.

“Ser jove no deixa de ser un desplaçament, una disconformitat. En aquest moment en què tu et coloques en un desplaçament no et permets aburgesar-te, indirectament.”

Juan Carlos Martel, director de teatre

Elena Martín interpreta la Désireé, una jove estudiant de medicina que intenta entendre la realitat rodant una sèrie de càpsules documentals, amb l’ajuda dels seus amics. Les enveges, les gelosies, els amors i el cinisme de cadascun d’aquests personatges es posarà a prova en aquest espectacle amb què Martel s’estrena com a director des que porta les regnes del Teatre Lliure.

A més de comptar amb un jove grup d’actors, que inclouen, a banda d’Elena Martín, Emma Arquillué, Guillem Balart, Martina Roura, Francesc Marginet i Mariantònia Salas, Juan Carlos Martel ha comptat amb l’ajuda d’Íngrid Guardiola fent tasques de dramatúrgia, i dels alumnes del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra per al rodatge de les càpsules.

Juan Carlos Martel i Elena Martín: malalts de teatre

Tot i tenir 15 anys de diferència i haver tingut carrers bastant diferents, els barcelonins Juan Carlos Martel i Elena Martín tenen en comú ser convalescents d’una mateixa malaltia: la del teatre.

Amb estudis a l’Institut del Teatre i a la UB, però també a Pisa, Londres o a l’Obrador de la Beckett, el Juan Carlos ha corregut ‘La marató de Nova York’, s’ha submergit a ‘L’inframon’, ha domat una balena anomenada ‘Moby Dick’ i ha fet un ‘Càsting a Giulietta’. Tot això, a més de dirigir, des de la temporada passada, el Teatre Lliure.

L’Elena, en canvi, va estudiar a la Pompeu Fabra, on es va envoltar de ‘Les amigues de l’Àgata’ abans de marxar a fer un Erasmus, com a actriu i directora, al Berlín de la Júlia, convertir-se en ‘La dona del segle’ o beure un bon glop de ‘Suc de síndria’. Ara, tots dos s’uneixen per parlar-nos de ‘La malaltia’ de la joventut, i per això avui els hem convidat a l”Àrtic’, on sabem que sentir-se joves no és tant una qüestió d’edat, sinó d’esperit.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a