Jennifer Jessica Martínez Fernández és una artista cordovesa a qui el seu mànager va batejar artísticament com a India Martínez, tan bon punt la va conèixer a ella i als seus gustos musicals. Això va ser als 17 anys, quan la jove ja en feia 12 que cantava i ballava flamenc. Més tard van venir concerts, concursos, premis i, finalment, el 2004, el seu debut discogràfic. Va començar, així, una carrera que ja té 15 anys i que l’ha portada a vendre desenes de milers de discos. I així, l’India ens ha ensenyat com ‘Vencer el amor’, ens ha recordat que ‘Los gatos no ladran’, ha fet bategar el seu ‘Corazón hambriento’ o ens ha mostrat el seu ‘Ángel’. Ara, treu un nou disc envoltada de ‘Palmeras’, i nosaltres l’hem convidada a l”Àrtic’, on no creixen arbres tropicals, però tenim un ecosistema ben cuidat.

 

La infantesa d’India Martínez

‘Palmeras’ no és només el nom del nou treball d’India Martínez, també ho és del barri on va néixer. Situat a Còrdova, amb una població de 3.000 persones, és el cinquè barri més pobre d’Espanya i, segons un estudi d’aquest 2019, el 90 % dels seus habitants si pogués, marxaria. India Martínez torna a les seves arrels i reivindica aquest veïnat de gent humil i treballadora, que tira endavant malgrat tot, i ho fa sobretot referint-se a la figura de la dona, que en aquest entorn s’ha de fer encara més forta. Amb aquest disc, ha comptat amb l’ajuda del porto-riqueny Pedro Capó i de l’espanyol Vicente Amigo per elaborar un disc en què el flamenc continua sent la base des de la qual mescla altres ritmes.

Una carrera a foc lent

India Martínez va començar a cantar en escenaris amb només 12 anys, quan va participar en un concurs de talents de la televisió andalusa. Ha passat molt de temps des de llavors, i la granadina ha sabut sobreviure a les modes i a les tensions d’una fama que t’enganxa de molt jove. Amb cada treball, India Martínez s’ha enfortit, a après a protegir-se de les crítiques fàcils i a fixar el so i l’estil que vol. I amb tot això, ja té una de les carreres més sòlides de la cançó tradicional pop espanyola.